Gelre

februari
dinsdag
5
Hertogdom Gelre
Lezing van René Arendsen
 
De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere
Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen. Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht.
20:00

Deze vindt plaats van 28 april tot en met 6 mei. De Nationale Romeinenweek beleeft en spetterende start tijdens de Nacht van de Romeinen op zaterdag 28 april in Museum Het Valkhof, aanvang 19.30 uur. Er is cabaret, theater, muziek en diverse workshops. Radboud Universiteit Nijmegen verzorgt korte lezingen, je kunt Romeins eten en drinken in de taverne en overal kom je Romeinen tegen voor een praatje of een goed gesprek.

foto van RomeinenNU.

Gedurende de week vinden activiteiten plaats voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, een periode van 500 jaar, toch zo’n kwart van de Nederlandse geschiedenis. In heel Nederland worden workshops gehouden, lezingen, fiets- en wandeltochten en activiteiten voor kinderen. Voor een compleet programma, uitgesplitst per provincie, zie www.romeinenweek.nl

In onze regio vinden de volgende activiteiten plaats:

  • Nijmegen: Op 28 april van 19.30 tot 2.00 uur: de nacht van de Romeinen in Museum het Valkhof.
  • Bemmel: Op 27, 28 en 29 april zijn de publieksdagen in cultureel centrum de Kinkel met resultaten van onlangs gehouden opgravingen van een Romeins grafveld. Het centrum is die dagen open van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Elst: Op 28 en 29 april en 5 en 6 mei is de Grote Kerk open voor rondleidingen van 60 minuten in het Tempel|kerkmuseum om 14.30 uur.
  • Tussen Kesteren en Opheusden: openstelling van de Romeinse Wachttoren Rijnbandijk 139A op 28 en 29 april, alsmede op 4 t/m 6 mei.
  • Wijchen, Heumen en Nijmegen: fietstocht langs Romeinse geschiedenis.
  • Berg en Dal: op 29 april 13.00 uur wandeling langs het tracé van de Romeins waterleiding.