Gelre

februari
dinsdag
5
Hertogdom Gelre
Lezing van René Arendsen
 
De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere
Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen. Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht.
20:00

Jan Derksen en Gerrit Mentink maakten in hun vorig jaar verschenen bibliografie van Elst melding van het feit dat er weinig is geschreven over politiek, sport en cultuur in Elst in de 20e eeuw. In het beleidsplan is dan ook gemeld om dit te gaan aanpakken, mits er voldoende belangstelling voor bestaat bij de leden. De eerste contacten zijn gelegd met betrekking tot het onderwerp politiek. We sluiten aan op het hoofdstuk politiek in het Boek van Gerrit Mentink `Van Heden naar Verleden’, dat de ontwikkelingen beschrijft tot 1976. Momenteel worden nu uitslagen verzameld van raadsverkiezingen vanaf 1976 tot 2001 in de gemeente Elst en onderwerpen die indertijd aanleiding waren voor veel discussies. Denk aan de opkomst van nieuwe partijen, de Betuweroute en de gemeentelijke herindeling.