Gelre

februari
dinsdag
5
Hertogdom Gelre
Lezing van René Arendsen
 
De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere
Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen. Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht.
20:00

In ons Erfgoedlokaal in basisschool Stap voor Stap aan de Kruisakkers staat een wandkast met bladen van historische verenigingen van andere historische verenigingen.

In het februarinummer van kringbulletin van Elden staat een verhaal over Wim Meijerink, geboren in 1900 in Elden en fruitkweker van beroep. Hij heeft 8 keer de Elfstedentocht heeft gereden, 6 keer als wedstrijdrijder en 2 keer als tourrijder. Zeer instructief voor belangstellenden die de ambitie hebben om ook de Elfstedentocht te gaan rijden, als die nog ooit komt.

Voorts een verhaal over landgoed Westerveld in Elden, bewoond door baronnen van Voorst tot Voorst. Verschillende nakomelingen waren ook van grote betekenis voor de Over-Betuwe in het algemeen en gemeente Elst in het bijzonder. Op 16 oktober staat een lezing over het landgoed en de bewoners gepland door de Geert Visser, voorzitter van de kring Elden.