Gelre

februari
dinsdag
5
Hertogdom Gelre
Lezing van René Arendsen
 
De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere
Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen. Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht.
20:00

Graag delen we met u enkele noemenswaardige zaken uit het jaarverslag van het Tempel | Kerk Museum Elst.

2017 was een bijzonder jaar met het 20-jarig jubileum en het grote aantal bezoekers: 2319.

Het verslag vermeldt de diverse activiteiten in het kader van het jubileum: het jubileumconcert, de gastlessen aan twee basisscholen, de foto-expositie en de feestelijke middag voor de belangstellenden met lezingen van Annemarieke Willemsen over kinderen in de Romeinse tijd en Gerrit Mentink over de Reformatie in Elst.

Tijdens een drukke verkiezingsbijeenkomst over kunst en cultuur in de KiK bleek dat er nog steeds mensen zijn, die het museum en de tempels uit de Romeinse tijd onder de kerk niet kennen. Mogelijk een goed idee voor een activiteit tijdens een familiedag of gewoon een bezoek tijdens de openingstijden van het museum.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website van de Protestantse Gemeente.