Gelre

februari
dinsdag
5
Hertogdom Gelre
Lezing van René Arendsen
 
De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere
Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen. Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht.
20:00

Waarom geen Weena of Lijnbaan voor Rotterdam en geen P.C. Hooftstraat voor Amsterdam? Waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in en Maastricht, Almere en Eindhoven niet?

In 1904 ontwikkelde Elsbeth Magie in de VS het Monopoly-bordspel. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt in Engeland. Er kwam een Engelse versie uit met straatnamen uit London. In 1936 werd het Engelse spel in Nederland geïmporteerd door Perry & Co., na fusies en overnames Perry Sport genaamd. Met de oorlog stopte de import. Dat was voor Frederik Verster, directeur van Perry & Co. aanleiding om een geheel Nederlandse uitvoering te bedenken, met Nederlandse straatnamen. Het verhaal gaat dat het Nederlandse spel door het gezin Verster aan de keukentafel is bedacht. Hij koos voor straatnamen en steden, waar Perry op dat moment een filiaal had. Voor straatnamen per stad vulde hij dit aan met winkelstraten rondom zijn vestiging. Sindsdien is er aan het concept niet veel veranderd.

Uit: 'Over straatnamen met name' van Rene Dings, uitgever Nijgh & van Ditmar.