11e Elster Dorpsquiz

november
vrijdag
2
        
ELSTER DORPSQUIZ
De elfde editie van de Elster Dorpsquiz vindt plaats op vrijdagavond 2 november a.s., traditiegetrouw in hotel-café-restaurant “Het Wapen van Elst”. Voor niet-deelnemers wordt het aangrenzende zaaltje vrijgehouden om de gezellige strijd mee te maken. 
20:00

Waarom geen Weena of Lijnbaan voor Rotterdam en geen P.C. Hooftstraat voor Amsterdam? Waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in en Maastricht, Almere en Eindhoven niet?

In 1904 ontwikkelde Elsbeth Magie in de VS het Monopoly-bordspel. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt in Engeland. Er kwam een Engelse versie uit met straatnamen uit London. In 1936 werd het Engelse spel in Nederland geïmporteerd door Perry & Co., na fusies en overnames Perry Sport genaamd. Met de oorlog stopte de import. Dat was voor Frederik Verster, directeur van Perry & Co. aanleiding om een geheel Nederlandse uitvoering te bedenken, met Nederlandse straatnamen. Het verhaal gaat dat het Nederlandse spel door het gezin Verster aan de keukentafel is bedacht. Hij koos voor straatnamen en steden, waar Perry op dat moment een filiaal had. Voor straatnamen per stad vulde hij dit aan met winkelstraten rondom zijn vestiging. Sindsdien is er aan het concept niet veel veranderd.

Uit: 'Over straatnamen met name' van Rene Dings, uitgever Nijgh & van Ditmar.