Algemene Ledenvergadering

maart
dinsdag
26
De agenda voor de Algemene Ledenvergadering kunt u hieronder downloaden.
Na de ALV zal de Nijmeegse Stadshistoricus René van Hoften vertellen over internationale bendes, waaronder de Betuwse bende, in en rondom Nijmegen in de periode 1740-1810. De lezing begint rond 21.00 uur na de ledenvergadering, die om 20.00 uur begint. De lezing is voor leden gratis, niet-leden betalen € 3,-
20:00

Waarom geen Weena of Lijnbaan voor Rotterdam en geen P.C. Hooftstraat voor Amsterdam? Waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in en Maastricht, Almere en Eindhoven niet?

In 1904 ontwikkelde Elsbeth Magie in de VS het Monopoly-bordspel. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt in Engeland. Er kwam een Engelse versie uit met straatnamen uit London. In 1936 werd het Engelse spel in Nederland geïmporteerd door Perry & Co., na fusies en overnames Perry Sport genaamd. Met de oorlog stopte de import. Dat was voor Frederik Verster, directeur van Perry & Co. aanleiding om een geheel Nederlandse uitvoering te bedenken, met Nederlandse straatnamen. Het verhaal gaat dat het Nederlandse spel door het gezin Verster aan de keukentafel is bedacht. Hij koos voor straatnamen en steden, waar Perry op dat moment een filiaal had. Voor straatnamen per stad vulde hij dit aan met winkelstraten rondom zijn vestiging. Sindsdien is er aan het concept niet veel veranderd.

Uit: 'Over straatnamen met name' van Rene Dings, uitgever Nijgh & van Ditmar.