E-mailAfdrukkenExport ICS

Heb ik late griffele

Titel:
Heb ik late griffele
Wanneer:
di 19 november 2013, 20:00 u
Locatie:
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst" - Elst Gld
Categorie:
Lezing
Heb ik late griffele

Omschrijving

Historisch document boekstaaft agrarisch bedrijf

Het boek 'Heb ik late griffele' is gebaseerd op de uitvoerige aantekeningen van twee generaties landlieden in de Betuwe tussen 1777 – 1836.

Op de zolder van het voormalige Café 'De Roode Leeuw' te Valburg vond Frans Mientjes in een stapel familiepapieren, een in perkament gebonden boekje dat geheel was volgeschreven. Het handschrift was moeilijk te ontcijferen en vele jaren bleef het manuscript ongelezen in de kast liggen.

Bij nadere bestudering bleek het geschreven door Jacobus van den Bosch en zijn zoon Fredericus, zij hadden tussen de jaren 1776 en 1836 onder andere de inkomsten bijgehouden van hun agrarische bedrijf. Hun boerderij is al bijna honderd jaar verdwenen en stond vroeger vlak bij het centrum van het dorp. Er rest nu alleen nog een ruïne van de schuur.

Jacobus van den Bosch had een boerderij van ongeveer 90 ha groot, 30 ha gepacht de rest in eigendom. Hij en zijn zoon waren in de Overbetuwe  belangrijke figuren met functies in de politiek en binnen de kerk.

Het boekje wordt door Marithaime uitgegeven. Behalve informatie over de landbouw, veeteelt, tabaksbouw en het personeel in die tijd, bevat het ook wetenswaardigs over het leven in een klein dorp in de Betuwe van ca. 200 jaar geleden. Om die reden  heeft Gerrit Mentink een transcriptie gemaakt van de tekst en heeft Frits Hoogveld een begeleidende tekst geschreven waarin de geschiedenis van Valburg in die tijd wordt beschreven.

Voor de Betuwe is dit een zeer belangrijk document. Tijdens de bijeenkomst is het boekje uiteraarde te koop.

Download hier de convocatie in pdf-formaat.

Toegang is gratis voor leden van Marithaime,
aan anderen vragen wij een bijdrage van € 2,50.


Locatie

Locatie:
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst"
Straat:
Dorpsstraat 28
Postcode:
6661 EL
Plaats:
Elst Gld
Land:
Netherlands
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst