Nieuwsbrief maart-april 2018

mail
Nieuwsbrief 17 januari 2019 

Beste Bezoeker,

Pasen is voorbij en dat betekent dat we weer tijd hebben voor een nieuwe nieuwsbrief. 

U zult zien dat er veel artikelen over Romeinen en aanverwante zaken gaan. Eind van de maand is de Week van de Romeinen, bij Bemmel is een Romeins grafveld gevonden en we kunnen u wat vertellen over het Tempel | Kerk Museum.

Verder hebben we wat informatie uit Driel en Elden voor u verzameld.

Vergeet u vooral niet de boeiende lezing van Frits Hoogveld volgende week dinsdag over Ambacht, dienstverlening en winkelnering in het dorp Elst tijdens de 20e eeuw!

Binnenkort

event picture

Ambacht, dienstverlening en winkelnering in het dorp Elst tijdens de 20e eeuw

di 10 april 2018, 20:00 u - 22:00 u
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst"

Contact: Secretaris


Nieuws op de website

Op de website zijn sinds de vorige nieuwsbrief de volgende artikelen verschenen:

Op de leestafel

In ons Erfgoedlokaal in basisschool Stap voor Stap aan de Kruisakkers staat een wandkast met bladen van historische verenigingen van andere historische verenigingen.


Lees verder

Jaarverslag 2017 Tempel | Kerk Museum Elst

Graag delen we met u enkele noemenswaardige zaken uit het jaarverslag van het Tempel | Kerk Museum Elst.


Lees verder

Jacob Jan Cremer (1827-1880) uit Driel

Jacob Jan Cremer was een bewogen schilder, schrijver en voordrachtskunstenaar. De Historische Vereniging Driel heeft een beeld ‘Kruuzemuntje’ laten maken, dat zal worden geplaatst aan de Cremerstraat ter hoogte van huisnummer 68. De onthulling hiervan zal plaatsvinden op 13 april om 14.30 uur door prof.dr. Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse Literatuur- en cultuurgeschiedenis en burgemeester Toon van Asseldonk. Zij worden daarbij geassisteerd door de kinderburgemeester en het meisje dat model heeft gestaan voor het bronzen kunstwerk.


Lees verder

De 5e editie van de Nationale Romeinenweek

Deze vindt plaats van 28 april tot en met 6 mei. De Nationale Romeinenweek beleeft en spetterende start tijdens de Nacht van de Romeinen op zaterdag 28 april in Museum Het Valkhof, aanvang 19.30 uur. Er is cabaret, theater, muziek en diverse workshops. Radboud Universiteit Nijmegen verzorgt korte lezingen, je kunt Romeins eten en drinken in de taverne en overal kom je Romeinen tegen voor een praatje of een goed gesprek.

foto van RomeinenNU.


Lees verder

Archeologen ontdekken Romeins grafveld in Bemmel

De archeologen waren aan het werk waar straks de verlenging van de A15 komt te liggen. Er zijn 48 graven blootgelegd. In zes graven lagen tufstenen askisten. Slechts een halve meter diep. Archeoloog Pepijn van de Geer noemt het grafveld uniek. Er is van alles gevonden: spijkertjes, resten van getimmerde grafkamers, bronzen schalen, een kan, een aarden fles, ook een flesje met parfum. Bijzonder was de vondst van een babyskelet. Alle voorwerpen zijn veiliggesteld. Een deel hiervan is te zien in cultureel centrum de Kinkel op 27, 28 en 29 april tijdens de week van de Romeinen.Besluiten van de Algemene Ledenvergadering 2018

De algemene ledenvergadering is vlot verlopen. Schriftelijk hadden leden al het jaarverslag ontvangen en plannen uit het beleidsplan. De financiën vragen nog wel onze aandacht. De penningmeester deed een beroep op alle leden, die lid zijn van de Rabobank om deel te nemen aan de Rabo-clubactie.

Voorts heeft het bestuur bericht ontvangen van de belastingdienst, dat Marithaime de ANBI-status heeft. Dat betekent dat giften aan Marithaime aftrekbaar zijn voor de belasting.

Tijdens de vergadering zijn plannen uit het beleidsplan voor de komende twee jaar toegelicht.


--
marithaime.nl | Contactmessage
--