Artikelen

Onder deze categorie vindt u korte artikelen over uiteenlopende onderwerpen die niet direct binnen een van onze secties passen.

De eerste ‘officiële’ intocht in Nederland vond plaats in 1888 in Venray. In 1920 werd deze voor het eerste gefilmd, in Amsterdam in de Jordaan. Vanaf 1952 besteedt de TV er jaarlijks aandacht aan.

Waarom geen Weena of Lijnbaan voor Rotterdam en geen P.C. Hooftstraat voor Amsterdam? Waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in en Maastricht, Almere en Eindhoven niet?

Tussen 2017 en 2019 is het 100 jaar geleden, dat het algemeen kierecht is ingevoerd: in 1917 kregen alle mannen van 25 jaar en ouder het actief en passief kiesrecht, de vrouwen alleen het passief kierecht.

Amy Groskamp-Ten Have is de auteur van "Hoe hoort het eigenlijk?", dat in 1939 verscheen en waaraan Jort Kelder in zijn programma’s aandacht heeft besteed. Zij had ook voorgangers. In 1928 kwam bij uitgever Malmberg de elfde druk uit van het "Handboek Wellevendheid", waarvan de eerste druk verscheen in 1901 en door een Duitse bisschop geschreven was.