Op zaterdag 9 juni vond de jaarlijkse excursie plaats naar Zwolle. We hebben onder meer een rondvaart gemaakt en een stadswandeling onder leiding van een gids. Een uitgebreid verslag leest u onder de foto.

Enkele leden op een rondvaartboot in Zwolle met op de achtergrond de Peperbus

Om kwart voor negen vertrok op zaterdag 9 juni j.l. een gezelschap van 27 leden van Marithaime (aangevuld met 6 niet-leden) voor de jaarlijkse uitgaansdag van onze historische vereniging. Naar de stad Zwolle ging ditmaal de reis. De touringcar van Betuwe Express stond gereed aan de Grote Molenstraat pal voor dé icoon van het dorp Elst: de Elster Toren.
Omdat ‘Alle wegen naar Zwollywood leiden’ zaten we al gauw op de goede weg. Onderweg op de A50 onderhield reisleider Feike Vlas het gezelschap met wat nadere informatie over bekende Zwollenaren uit heden en verleden: van Thomas à Kempis en Rudolph Thorbecke tot aan Herman Brood en Arie Slob.

We namen de afslag Hattem om op de Geldersedijk te geraken en zo de fraaie spoorbrug over de IJssel, de Hanzeboog uit 2011, te kunnen aanschouwen en om daarna Zwolle binnen te komen over de monumentale IJsselbrug uit 1930 op de plaats van het oeroude Katerveer. Langs de restanten van de Willemsvaart uit 1809 - Zwolle werd toen met de rivier de IJssel verbonden - ging het naar de binnenstad waar ons gezelschap werd afgezet aan de Eekwal. Te voet verder naar ‘Brasserie de Hofvlietvilla’, heel mooi maar vooral strategisch gelegen tegenover de noordzijde van de Zwolse binnenstad. Daar waar de twee weteringen (de Grote- en de Kleine Aa), stromend door de stad en komend van het hoger gelegen Salland, vroeger in het Zwartewater uitmondden.Brasserie de Hofvlietvilla

In de Hofvlietvilla koffie/thee mét en dat ‘mét’ was een minuscuul taartje met blauwe crême gelardeerd. ‘t Smaakte prima maar dat (smurfen)blauw van die crème zorgde er wel voor dat we nadien blauwe lippen en een blauwe tong hadden. Dat was lachen! Wat was daar nu de bedoeling van? Feike, een geboren Zwollenaar, vertelde het volgende. Ooit was het stadsbestuur van Zwolle door aartsrivaal Kampen in de maling genomen. Kampen kocht een carillon van Zwolle en betaalde deze aankoop met koperen duiten, zakken vol. De Zwollenaren hebben daarna ‘hun vingers blauw geteld’. Voortaan zouden Zwollenaren plagerig ‘Blauwvingers’ worden genoemd. Dat taartje met dat blauwsel …. een wraakoefening op niet-Zwollenaren?

Om elf uur meerde rondvaartboot ‘Zwerver’ aan bij de steiger van de Brasserie. Een zeer geanimeerde boottocht van een uur volgde en ging door de grachten van deze oude Hanzestad. Het grachtenpatroon is hier onveranderd gebleven sinds de 17e eeuw. De schipper aan het roer vertelde het een en ander over wat er allemaal te zien was onderweg en Feike deed af en toe ook een duit in het zakje. Na het afmeren hadden we nog drie kwartier voor de lunch. Dat werd een ingekorte wandeling, want het was behoorlijk warm geworden. Met Feike voorop een ‘rondje rond de kerk’, de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming met zijn overbekende toren, de Peperbus. Via de Melkmarkt - en er was markt op deze zaterdagmiddag  - naar de Grote Markt met zijn Grote- of Sint Michaëlskerk en midden op het plein een moderne sculptuur dat de stadspatroon van de stad, de aartsengel Michaël moet voorstellen.

Een lange tafel in de schaduw stond al klaar voor ons op het terras van ‘Het Wijnhuis’ op het Grote Kerkplein, waar we voor de lunch hadden gereserveerd. Na de lunch een historische stadswandeling van twee uur door de binnenstad onder leiding van drie gidsen. Daarom werd ons gezelschap in drieën gesplitst en zouden we na de rondgang elkaar weer tegenkomen op het terras van ‘Het Wijnhuis’. Vele middeleeuwse gebouwen passeerden onderweg de revue maar vooral kerken uit die tijd, nu met een geheel andere bestemming. De Broerenkerk is ‘Waanders in de Broeren’ (een boekenpaleis). De Bethlehemkerk is een Sushirestaurant. Enkele leden bij een kanon voor de stasdpoort

De kloostergebouwen van het Broerenklooster van voor de reformatie zijn in gebruik bij Artez als conservatorium. Het was eerder lange tijd in gebruik als kazerne. In het kledingmagazijn daarvan, de Librije van het klooster van weleer, daar zijn Jonnie en Thérèse Boer ooit begonnen met hun gelijknamige restaurant. Alom ‘Behoud van Oud’ in de binnenstad.  
Het Hanzeverbond in de middeleeuwen bracht welvaart in deze stad. Verder werd er door gidsen aandacht geschonken aan Zwolle als centrum van onderwijs in die tijd met zijn Latijnse school onder leiding van Johan Cele die een niet onbelangrijke rol speelde in de beweging van de Moderne Devotie. We kwamen ook een standbeeld tegen van ene Johan Derk van der Capellen tot den Pol (18e eeuw), als patriot de eerste democraat in de Nederlanden van toen. Onder meer woonde hij  in Zwolle. De gidsen, twee mannen en een vrouw, trakteerden ons na de wandeling op een authentiek ‘Zwols balletje’. Deze Zwolse Balletjes zijn immaterieel erfgoed van de stad Zwolle en worden sinds 1845 gemaakt in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein. Dit huis is nu ook de ‘Tourist Info’ van de stad. Wie zei daar VVV?

Niet ver van ons terras waar we na de wandeling genoeglijk met zijn allen hebben vertoefd, ligt  de Eekwal en om vijf uur precies kwam daar de touringcar aanrijden voor de terugreis naar ons dorp Elst waar we omstreeks zes uur aankwamen en we afscheid van elkaar hebben genomen na deze geslaagde excursiedag van Marithaime.

We hebben ook een uitgebreide fotoreportage gemaakt.