ALV 2021

oktober
donderdag
21
ALV 2021 De Algemene Ledenvergadering wordt dit jaar in het najaar gehouden, omdat de coronacrisis het ons niet toestond dit eerder te doen. 
De ALV is uitsluitend toegankelijk voor leden.

De straat waar je woont heeft een naam. Ooit vastgesteld door het Gemeentebestuur omwille van vindbaarheid en registratie van huizen, gebouwen, terreinen, etc. in de openbare ruimte. Een toegekende straatnaam komt op een bord in de desbetreffende straat te staan. Vindbaarheid blijft een belangrijke zaak. Maar wie zijn de mensen, naar wie een straat is vernoemd?

straatnaambord Rädeckerstraat

Bij de “Koninginnebuurt” is dat eenvoudig. Nogal wat namen van deze telgen uit het vorstenhuis van Oranje-Nassau hebben het voorvoegsel Prins of Prinses en natuurlijk een straatnaam met de titel Koningin. Wie dat allemaal zijn of waren komt in de geschiedenislessen ruim aan de orde. En anders wordt je dat thuis wel verteld.

Maar neem nou het wijkje waar we straatnaambordjes zien met daarop Rädecker-, Van Wesel-, Zijl-, De Keijser- en De Vriesstraat bijvoorbeeld. Zij waren allen bekende beeldhouwers. Maar wie weet dat? Wanneer leefden zij? Eigenlijk zou op het straatnaambord onder de toegekende naam, in kleinere letters, moeten komen te staan wie hier is vernoemd (een zogenaamd “bijschrift”). Bijvoorbeeld bij de Van Weselstraat het bijschrift: Adriaen van Wesel (15e eeuw), beeldhouwer en bij de Rädeckerstraat: John Rädecker (1910-1958), beeldhouwer. In de wijk Brienenshof en op Westeraam is dit vaak al wel het geval.

Het geheel van straatnamen bevat veel geschiedenis en zegt ook iets over de woonplaats. In april 2018 is er contact geweest met de leraar van groep 8 van basisschool Stap voor Stap om een project te doen: ontdekken waarom straten een bepaalde naam hebben en wat - in het geval van personen - zij hebben gedaan in hun leven. De bedoeling is dat we dit gaan doen in een van de laatste weken van het schooljaar, in ieder geval na de Citotoets.

Op 21 juni 2018 zijn de kinderen van groep 8 de straat op gegaan.