ALV 2021

oktober
donderdag
21
ALV 2021 De Algemene Ledenvergadering wordt dit jaar in het najaar gehouden, omdat de coronacrisis het ons niet toestond dit eerder te doen. 
De ALV is uitsluitend toegankelijk voor leden.

Wij zijn bezig met het doen van onderzoek naar en het schrijven van een boek over de bezettingsjaren in Elst en over de situatie van de Elster bevolking in de septemberweken van 1944 (de luchtlandingen en daarna). Wij baseren ons daarbij op de gesprekken, die wij met ongeveer 50 personen hebben gevoerd in de afgelopen jaren, alsmede op literatuur over deze periode, de Betuwe-edities uit die jaren en dagboeken of andere verslagen uit die tijd. Verder willen we een beroep doen op U om ons te helpen het verhaal van de bezettingsjaren in Elst zo compleet mogelijk te maken.

Bijzondere aandacht willen we schenken aan de volgende twee personen:

  1. Veldwachter Johan Broens, die in 1943 onderdook omdat hij weigerde Joden op te halen.
  2. Zuster Nel van der Sloot, die tijdens de gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden in de Dorpsstraat in de nacht van zaterdag op zondag 24 september 1944, de commandanten van beide zijden (op enkele honderden meters van elkaar) wist te bewegen tot een tijdelijk staakt het vuren, zodat schuilende mensen vanuit het brandende gemeentehuis konden oversteken naar het zusterhuis er schuin tegenover.

Wij willen over beide personen graag wat meer weten, dan tot nu toe bekend is. Hoewel niet veel, hebben we inmiddels wat meer informatie over veldwachter Broens via een neef van hem in Nijverdal. Zuster Van der Sloot (na de oorlog Mw. Hofs-v.d. Sloot) is familie van Van der Sloot van het voormalig bronbemalingsbedrijf aan de Willemsstraat, waar later de firma Wennekes zat. We zouden nog graag met familie van haar in contact komen. Als u ons verder kunt helpen, horen we dat graag van u.

Ben en Jan Willem Dalhuisen, 06-47769149 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.