ALV 2021

oktober
donderdag
21
ALV 2021 De Algemene Ledenvergadering wordt dit jaar in het najaar gehouden, omdat de coronacrisis het ons niet toestond dit eerder te doen. 
De ALV is uitsluitend toegankelijk voor leden.

Deze foto's zijn in oktober 2009 in het kader een gezamenlijke EOV/Maritaime activiteit "Elst op de (ansicht)kaart" tentoongesteld in de etalages van verschillende winkels in de Dorpsstraat naast foto's van de huidige situatie. Alle 40 foto's zijn te bekijken onder de menu-knop Archief/foto's.

Hier kunt u een toelichting vinden op deze foto's en ook een voorstel voor een wandelroute door de Dorpsstaat waar van een aantal locaties nog de huidige situatie te zien is.

Beschrijving van de foto's

 1. Hotel “de Vereniging” in de jaren 60 van de vorige eeuw. Achter het pand bevonden zich stallen en de manege van de Elster Rijvereniging. De exploitant was toen Mars van Empel.
 2. Deze foto is van vlak voor de oorlog. Links met het zonnescherm zien wij de zaal van “de Vereniging” met daarvoor een benzinepomp. De toenmalige exploitant was de heer Franken, hij verhuurde ook auto’s. Boven de ingang zien we een balustrade, daar achter lag een zaal die in gebruik was bij de Sociëteit.
 3. Gezicht op de Elster toren vlak voor de oorlog. Links, waar nu Snelders Sport gevestigd is een aantal woonhuizen, dan het poortgebouw van de Bierhandel “de Kroon”, nog twee woonhuizen en het ambtshuis. Een parkeerprobleem bestond er nog niet.
 4. Deze foto is van na 1924. Het pand waarin vroeger Café Central van de familie Hoogveld gevestigd was en Boekhandel Herberts, bestaan nog steeds. Het rechtse pand was de Edah kruidenierswinkel van de familie Hagenbeek.
 5. De bakkerij van de gebroeders Gerritsen in het begin van de 20e eeuw. Op deze foto staan de eigenaren met het voltallige personeel, in totaal 10 personen met twee bedrijfsaanspanningen.
  Het huis stond op de plaats waar nu juwelier Monnereau is gevestigd.
 6. Deze mooie foto is van na 1924 toen het pand rechts “Café Central” werd gebouwd. Het bood plaats aan het koffiehuis en kruidenierswinkel van de familie Hoogveld, die ook nog een kolenhandel had in de schuren achter dit pand. In het pand was ook het eerste kantoor gevestigd van de Boerenleenbank, nu Rabobank. De linkse deur vormde daarvoor de toegang.
 7. Op deze foto van voor 1924 staan van links naar rechts: De Vereniging met zaal en kolfbaan, café, kruidenierswinkel en kolenhandel Hoogveld, boekhandel Herberts en Edah kruidenier Hagenbeek. Er zijn alleen voetgangers en fietsers op straat, auto’s ontbreken nog volledig.
 8. Dit gezicht op de Dorpsstraat toont twee nog bestaande panden en twee verdwenen panden. Links kruidenier Hagenbeek en links in het midden de grote villa behorende bij de boerderij.
 9. Op deze foto uit het begin van de 2oe eeuw zien we de veemarkt zoals die lang donderdags op deze plaats werd gehouden. Het eerste pand links is het oude café Hoogveld. Links een deel van de gebouwen van stalhouderij van Dulm.
 10. Links een hofstee die zo oud was dat het huis een stuk lager lag dan de Dorpsstraat die in de loop van de jaren steeds hoger was komen te liggen. Het huis werd pas in 1967 afgebroken om plaats te maken voor een winkelpand, daarnaast het Jeugdgebouw, eigendom van de R.K. kerk. De toegangsboog is later in de Dillenburg ingebouwd.
 11. Links de RK kerk gebouwd in 1908, in het midden het Zusterhuis. Beide panden werden in de oorlog verwoest en maakten plaats voor de huidige R.K. kerk. Op de achtergrond de Elster toren.
 12. Het gasthuis was oorspronkelijk een bejaardenhuis, in later tijd werden de zijvleugels met een extra verdieping verhoogd. Het linker gedeelte was de winkel van de zadelmaker / stoffeerder H. Arentsen rechts was de winkel van de schilder J. Arentsen.
 13. Het eerste huis rechts werd vroeger bewoond door Franken, een klerk, later door de heer Hofman. De ploeg op de voorgrond is waarschijnlijk een reparatie voor de smid van Rheede die in het volgende pand woonde en er zijn werkplaats had.
 14. Op de plaats van de huidige DA Drogist stond vroeger het pand van café, kruidenier, stalhouderij Pijnappel. De kruidenierswinkel werd later bakkerij van Hulzen.
 15. Op deze foto uit de jaren 60 van de vorige eeuw zien wij links de panden van slagerij Derksen, slijterij Delleman en van Vorselen.
 16. Het pand rechts was café Scheerder, de eigenaar had ook een grote stalhouderij met een trouwrijtuig en een enorme met rijk houtsnijwerk versierde zwarte lijkwagen die bespannen werd met zwarte paarden met pluimen en die gehuld waren in tot de grond afhangende zwarte kleden. Het pand erachter was slagerij Gerritsen.
 17. Het huis achter de drie lindebomen werd vroeger de Moppenkraam genoemd. Vroeger woonde daar de uit België afkomstige Polfliet die er een wagenmakerij had en in vee handelde.
 18. Een afbeelding van de R.K. Jongensschool met daarnaast het huis van de hoofdonderwijzer, in die tijd meester Ditters.
 19. Op deze mooie foto met de prachtige in het wit geklede dame staat rechts het pand van Pijnappel. Het was een cafe, bakkerij en stalling. Tegenover dit pand zien wij de ingang van de Kleine Molenstraat. Het eigenlijke pand, met de dienstbode in de deuropening, werd later bakkerij van Hulzen en is pas onlangs gesloopt.
 20. Op deze foto van de beklinkerde Dorpsstraat, genomen vlak voor de oorlog, zien wij links de panden van C. Peters, kruidenier, K. Willemsen manufacturen en A. Kersten elektricien.
 21. Het gemeentehuis met het postkantoor met daarnaast een van de oudste gebouwen van Elst, gebouwd in 1809, hier in gebruik als verenigingsgebouw door de R.K. verenigingen.
 22. Deze foto toont naast het Gemeentehuis nog het oude postkantoor dat gesloopt is in in 1980. In het Gasthuis van de Hervormde Gemeente het winkelpand van Arentsen Meubels.
 23. Deze foto van na de oorlog is genomen vanaf het Gemeentehuis. De panden van Doeze Jager, de Armenhofstee en het Jeugdbouw zijn nu verdwenen, zij hebben plaatsgemaakt voor de Dillenburg. Alleen de entree van het Jeugdgebouw is bewaard gebleven.
 24. Links voor het oude postkantoor de slagerswinkel van Manasse. Dit gebouw kent een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk als winkelpand gebouwd bood het later onderdak aan R.K. verenigingen. Na de oorlog heeft het ook dienst gedaan als noodkerk.
 25. Een foto van na de oorlog met van links naar rechts de bloemenzaak van v. de Pol, kapsalon Buurman, het “Wapen van Elst” zonder derde verdieping en veranda, dan garage Wannet, D. Hermsen, elektriciteit en de zuivelwinkel van Kool. Het laatste pand voor de kerk was de rijwielzaak van Klink.
 26. Hotel, Café, Restaurant, Concertzaal “ Het Wapen van Elst” gebouwd in 1924.De exploitant was in deze tijd G.J.W. Hendriks. Tot 1933 had hij een stalhouderij achter dit pand, later een taxibedrijf met benzinepomp. Het pand is aan het eind van de 20e eeuw uitgebreid met een extra verdieping en daarna nog met een serre.
 27. Een winters tafereel van het woonhuis, de schuren, hooibergen en mesthoop van de boerderij, stalhouderij van Joh. van Dulm. Op deze plaats werd in 1924 “Het Wapen van Elst” gebouwd.
 28. Deze foto uit 1927 toont als het meeste rechtse pand boekhandel Herberts. De oude pomp uit 1902 staat voor dit pand, deze werd vervangen door een nieuwe kort na het nemen van deze foto. Deze nieuwe diende als voorbeeld voor de huidige pomp. Ook zien wij hier de “blauwe steen”.
 29. Een foto van de Elster toren vanaf de Grote Molenstraat. Links de vroegere openbare school met de woning van de hoofdonderwijzer. Deze panden staan nu die op de monumentenlijst.
 30. Deze RK kerk is de derde die op deze plaats aan de Dorpsstraat in 1908 is gebouwd. De kerk werd in 1945 zwaar beschadigd en later gesloopt. En overdekte gang verbond de kerk met de nog bestaande pastorie aan de linkerkant. Rechts is een gedeelte van het Zusterhuis te zien.
 31. Tussen de nog bestaande R.K. pastorie en het zusterhuis zien wij hier het 2e R.K. kerkje dat op deze plaats werd gebouwd. Dit aardige kerkje met een timpaan gesteund door vier kolommen voor de ingang en het mooie torentje werd in 1842 gebouwd en in 1907 afgebroken omdat het te klein geworden was.
 32. Gezicht op het kerkgebouw en de toren van de N.H. kerk.
 33. De RK kerk, de 3e op deze plaats en gebouwd in 1908, geflankeerd door het zusterhuis en de pastorie.
 34. De Elster toren en kerk vanaf het noorden gezien in het begin van de 20e eeuw. Het huis geheel links bestaat nog steeds. De hooiberg rechts behoort bij stalhouderij van Dulm die stond op de plaats van het “Wapen van Elst”.
 35. De Elster toren en kerk vanaf het noorden gezien.
 36. “ Hotel de Harmonie” , de exploitant was W. Schreiner die het pand er in 1933 liet bouwen. Daarachter het winkelpand van Ankersmit en op de achtergrond een brandspuithuisje.
 37. Deze foto is van rond 1905. Het is het kruispunt Rijksweg – Korte Dorpsstraat. Rechts Café Baltussen, links het dubbele pand toen bewoond door dokter J. van Ewijk en timmerman, aannemer W. Span. Dit pand staat er nu nog.
 38. Ambtshuis
  Vroeger had het de functie van het gemeentehuis, ook werd er recht gesproken. Later was het gebouw de zetel van het Polderdistrict Overbetuwe. In de oorlog werd het beschadigd en later gesloopt. Het gebouw was enkele eeuwen oud maar in de loop van de tijd vaak verbouwd. In het plaveisel voor de ingang de “ster” die nog steeds in de Dorpsstraat te vinden is.
 39. Deze foto van na de oorlog toont rechts de schoenwinkel van de familie Peters. Daarnaast het nieuwe ambtshuis met het woonhuis van de secretaris van de Polder. Geheel links de manufacturenwinkel van Bachrach.
 40. Geheel links de veranda voor de kolfbaan van de Vereniging en daarachter het pand zelf. Op de achtergrond de nog bestaande R.K. pastorie. Ervoor de kerk gebouwd in 1908 en in WO II verwoest. Deze grote kerk bood plaats aan 800 gelovigen. De tramrails waren onderdeel van een netwerk van de Betuwse Stoomtram Maatschappij. Voor de kerk bogen de rails af en staken de weg over naar de Boerenbond die achter het volgende pand lag.

Voorstel voor een wandelroute

De route start bij De Vereniging.

Begin Uw wandeling langs een stukje Dorpsstraathistorie met een kopje koffie in dit etablissement.
Bij terugkomst krijgt U het tweede kopje koffie aangeboden door De Vereniging.
Hieronder een overzicht van de deelnemende ondernemers.

 1. De Vereniging, eten, drinken, ontmoeten
 2. Shoeby mode
 3. Shoeby mode
 4. Boekhandel Herberts Bruna
 5. Juwelier Monnereau
 6. Juwelier Monnereau
 7. HEMA
 8. Notarissen Elst
 9. ABN AMRO
 10. Mantel tweewielers
 11. Mantel tweewielers
 12. Woondecoratie Decorette
 13. Babs kinderkleding
 14. Drogisterij D.A. (Halve Morgen)
 15. Drogisterij D.A. (Dorpsstraat)
 16. Kadoo winkel Kadoo & Zo
 17. RABO bank
 18. Janse mode women
 19. Peters Schoenmakerij
 20. Willemsen mode
 21. Zuivelhoekje
 22. Mooi jongens en meisjes
 23. La Strada
 24. La Strada
 25. LEF mode
 26. HCR Het Wapen van Elst
 27. HCR Het Wapen van Elst
 28. Snelders Sport
 29. Pand Klink / Janssen makelaardij
 30. “ “
 31. “ “
 32. “ “
 33. “ “
 34. “ “
 35. “ “
 36. Juwelier Meeuwissen
 37. Expert electro
 38. Expert electro
 39. Expert electro
 40. Vrouwen van Nu mode