De Canoncommissie ziet het als haar opdracht een Canon van de geschiedenis van de gehele gemeente Overbetuwe samen te stellen. De vraag is dan "welke zijn in de loop van tijd de belangrijkste historische feiten die bepalend zijn geweest en nog zijn voor onze gemeente?" Het is hierbij van belang aan te sluiten aan de tijdvakken en vensters uit de nationale canon. In eerste instantie is door Ineke Mentink, historica, een overzicht opgesteld van de landelijke canon met daarin mogelijke aanknopingspunten voor items die voor Elst van belang zouden kunnen zijn. Dit overzicht kunt u inzien door te klikken op Overzicht Elst.(pdf, 279 kB). Aansluitend hierop is door vertegenwoordigers van de Historische Kring Oosterhout en Slijk-Ewijk en van de Werkgroep Zetten van HKKO een overzicht gemaakt van mogelijke aanknopingsmogelijkheden voor canon-items in Zetten, Hemmen, Randwijk, Herveld en Andelst. Deze kunt u inzien door te klikken op Overzicht Zetten e.o. (pdf. 248 kB).

Op basis van deze overzichten is door de commissie een 35-tal onderwerpen geselecteerd van voor de gemeente Overbetuwe van bijzonder belang zijnde canononderwerpen. Deze onderwerpen kunt u zien door te klikken op Lijst van Canon-onderwerpen (pdf,167 kB). Deze lijst wordt in de loop van de voorbereiding aangepast aan hernieuwde inzichten.

De leden van de Canoncommissie hebben op zich genomen bij die onderwerpen een tekst te schrijven van ca. 400 woorden waarin de essentie van het onderwerp en de betekenis in Overbetuwe weergegeven wordt. Voor een aantal onderwerpen zijn auteurs buiten de canoncommissie gevraagd een tekst te leveren. Bij deze teksten moeten sprekende afbeeldingen gezocht worden. Inmiddels is van alle onderwerpen een concepttekst beschikbaar. Deze teksten worden in een aantal stappen inhoudelijk, redactioneel en communicatief beoordeeld en bewerkt. De commissie verwacht begin 2010 de eerste bewerkte teksten als voorlopig concept te kunnen publiceren op deze website. Het is de bedoeling dat belangstellenden en deskundigen hierop nog kunnen reageren.{jcomments on}