ALV 2021

oktober
donderdag
21
ALV 2021 De Algemene Ledenvergadering wordt dit jaar in het najaar gehouden, omdat de coronacrisis het ons niet toestond dit eerder te doen. 
De ALV is uitsluitend toegankelijk voor leden.

2012-11-23_BetuwseVruchtenweeldeOnder een overweldigende belangstelling vond in de Veilinghal te Zetten op 23 november jl. de presentatie plaats van het boek 'Betuwse Vruchtenweelde'. Het eerste exemplaar werd door voorzitter René Hartman overhandigd aan Gelders gedeputeerde Van Dijk. Eindredacteur Henk Dokter gaf een interessante toelichting op de totstandkoming en de inhoud van het boek. Aansluitend werden de aanwezigen verrast met een humoristische kijk op het verleden van de conservenindrustrie door Daan Viergever. Na afloop van de presentatie kregen de aanwezigen namens de gezamenlijke conservenfabrikanten in de Betuwe een toepasselijk pakket mee naar huis.

BaltussenBloeiendlandVanWoerkomGeurts

De Betuwe geniet grote bekendheid wegens de fruitteelt en kent tevens een rijke geschiedenis van de vruchtenconservenindustrie. Wat in de 19e eeuw begon in boerenschuren of ambachtelijk werkplaatsjes groeide uit tot een industrie van houdbare fruitproducten: appelstroop, jams, vruchtenwijn, vruchten op sap, siroop, essences, vruchtenconcentraten.

Dit boek gaat over het risicovolle en vaak visionaire pionierswerk van de oprichters, over hun successen en onvermijdelijke teleurstellingen op zowel binnen- als buitenlandse markten, over de ontwikkeling van ambachtelijke naar industriële productieprocessen en over hun betekenis voor de lokale gemeenschappen.

Het beschrijft de geschiedenis van acht vruchtenconservenfabrieken in Overbetuwe en Neder-Betuwe: Baltussen Konserven (Driel), Jan van Woerkom (Oosterhout), Vink (Hien-Dodewaard), De Plukroos (Heteren), Geurts Conserven (Dodewaard), TEO (Taminiau Elst Overbetuwe, sinds 1958 H.J. Heinz), Jan Gerritsen (Andelst, later Zetten), en Bloeiend Land (Opheusden).

De geschiedenis van deze bedrijven wordt verlevendigd door interviews met mensen die er hebben gewerkt. Auteurs van dit boek hebben sterke betrokkenheid bij de industrie en vertellen "van binnen uit" over de geschiedenis van de Betuwse vruchtenweelde.

VinkTamineauPlukroosGerritsen

Betuwse vruchtenweelde wordt uitgegeven door Marithaime en het boek is verkrijgbaar bij Marithaime (ledenprijs € 11,95) en voor € 15,95 bij de boekhandels in Elst (Gld), Bemmel, Zetten en Kesteren alsmede bij Landwinkel 'de Lingegaerdt' te Elst.

Bekijk de omslagfoto en een fotoserie van de presentatie.