De tempel van de Romeinse stad Volubilis in het zuiden van het Romeinse rijk kan gezien worden als tegenvoeter van de tempel van Elst in het noorden van het Romeinse Rijk.

Volubilis was een Romeinse nederzetting in het noorden van Marokko, 28 km van de stad Meknes, een van de vier Koningssteden. Volubilis is de aanduiding voor lelie, althans een bloem die bij licht opent en bij duisternis sluit. Wanneer de aardbeving van 1755 (die ook Lissabon vernietigde) niet had plaats gevonden was Volubilis misschien wel de best bewaarde Romeinse locatie. Volubilis is in 1997 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Christus. Carthago, in het huidige Tunesië, was een van de belangrijkste handelsplaatsen in het Rijk van de Feniciërs, een zeevarend volk uit de steden Tyrus en Sidon, in het huidige Libanon.

Is de tempel van Elst de meest noordelijke tempel in het Romeinse Rijk. De tempel van Volubilis is de meest zuidelijke.

In de vruchtbare regio rond Volubilis werden grootschalig graan en olijven verbouwd en geëxporteerd naar Rome. In Volubilis vonden ook de contacten plaats tussen de Romeinen en de Berberstammen. De Romeinen zijn er nooit in geslaagd deze stammen te onderwerpen.

Vakanties naar Marokko en dan met name rondreizen langs de Koningssteden zijn populair aan het worden. Meestal staat een bezoek aan Volubilis dan ook op het programma.

De tempel van Volubilis

De tempel van Volubilis (bron: Wikipedia)