E-mailAfdrukkenExport ICS

Gelre

Titel:
Gelre
Wanneer:
di 5 februari 2019, 20:00 u - 22:00 u
Locatie:
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst" - Elst Gld
Categorie:
Lezing
Gelre

Omschrijving

Hertogdom Gelre

Lezing van René Arendsen

 

De traditionele vaderlandse geschiedenis die wij op school leren, is een zeer gekleurde, eenzijdige benadering van de Nederlandse geschiedenis die geen recht doet aan de provincies buiten Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Gerelateerde afbeelding

Gelderland heeft bijvoorbeeld een totaal ander verleden dan steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. De bloeitijd van Nijmegen, Arnhem, Zutphen en veel andere
Gelderse plaatsen lag in de middeleeuwen. Over het roemruchte hertogdom Gelre (1339 - 1795) lezen we in boeken over de Nederlandse geschiedenis niks tot zeer weinig. Dat is onterecht.

 

De vier kwartieren van Gelre

 

Gelderland was eeuwenlang een zelfstandig en succesvol vorstendom in het hart van Europa. Veel maatschappelijke ontwikkelingen en organisaties die wij tegenwoordig kennen, begonnen in de late middeleeuwen en Gelderland liep daarbij vaak voorop. De Hanze was al een bloeiend samenwerkingsverband toen de VOC nog lang niet bestond. De eerste schilders van Nederland werkten rond 1400 aan het hof van de Gelderse hertogen in Nijmegen. En precies zeshonderd jaar geleden besloten steden en ridders uit heel Gelderland samen te werken om burgeroorlog te voorkomen. Het was het begin van het Gelders Parlement dat wij op 20 maart 2019 weer kiezen. De Gelderse geschiedenis is een prachtig waargebeurd verhaal, maar bleef tot nu toe zwaar onderbelicht. Zelfs hier in Gelderland. Wie de echte geschiedenis van Gelderland kent, kijkt nooit meer hetzelfde naar de omgeving waar hij of zij woont.

 

 

De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Voor niet-leden vragen we een bijdrage van € 3,-

  

Afbeeldingsresultaat voor rene arendsen

Naast zijn werk voor Omroep Gelderland studeerde René de afgelopen jaren geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde af met een achtdelige tv-serie over de familie Oranje-Nassau in Gelderland met de titel 'In naam van Oranje'. 'Ridders van Gelre' is daar eigenlijk een vervolg op.

Bestand

Bestand 1:
Uitnodiging lezing Gelre 


Locatie

Locatie:
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst"
Straat:
Dorpsstraat 28
Postcode:
6661 EL
Plaats:
Elst Gld
Land:
Netherlands
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst