E-mailAfdrukkenExport ICS

Water als wapen

Titel:
Water als wapen
Wanneer:
wo 22 mei 2019, 20:00 u - 22:00 u
Locatie:
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst" - Elst Gld
Categorie:
Lezing
Water als wapen

Omschrijving

Water als Wapen

Lezing door Ferdinand van Hemmen

Tanks rijden door een ondergelopen straat

Pokerspel met het water

Het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta, de gebeurtenissen aan het verdronken front en hoe een uniek monsterverbond het rivierengebied behoedde voor een grote humanitaire ramp. Zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water.

Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken richting het Ruhrgebied. De Duitsers lijken hun zin te krijgen. Maar de onderwaterzetting loopt uit de hand. Op 6 december bezwijkt de Liniedijk tussen Ochten en Opheusden: het dwarsdijkje dat het inundatiewater moest tegenhouden. Massa’s water stromen richting Tiel en het westen van de Betuwe. Alle hoop is gevestigd op de dijken van het in aanbouw zijnde Amsterdam-Rijnkanaal. Als die falen zal het hele gebied tussen de Waal en de Neder-Rijn/Lek, tot aan de Diefdijklinie op de grens van Holland, onder water lopen. De Duitsers vrezen in dat geval hun linies langs de Maas en de Waal te moeten opgeven en maken plannen om ook elders dijken door te steken. Er dreigen nieuwe overstromingen en massale evacuaties. Een ongekende humanitaire ramp lijkt voor de deur te staan. Maar al die megazorgen brengen vriend en vijand bij elkaar. Er ontstaat een basis voor een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om de opmars van het water te stuiten. De kanaaldijken houden daardoor stand. Intussen is in de verdronken Betuwe een zeldzame vorm van oorlogvoering ontstaan: een zenuwslopende strijd om de eenzame eilanden in de inundatievlakte waarbij soldaten veranderen in matrozen.

Soldaten in ondergelopen land

Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek Ooievaar brengt Zondvloed, de onderwater-zetting van de Betuwe in 1944-1945. Gebruik wordt gemaakt van een beeldvoorstelling waarin nieuwe inzichten zijn verwerkt over de strategische inzet van het water in de Rijndelta in de laatste oorlogswinter. En over de heroïsche rol van Betuwse poldermensen in het afwenden van een groot menselijk drama. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd, omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een riskant pokerspel.

 

De toegang is gratis voor leden van Marithaime.
Voor niet-leden vragen we een bijdrage van € 3,-

Bestand

Bestand 1:
Uitnodiging  


Locatie

Locatie:
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst"
Straat:
Dorpsstraat 28
Postcode:
6661 EL
Plaats:
Elst Gld
Land:
Netherlands
Logis Hotel - Restaurant “Het Wapen van Elst