Artikelen

Korte artikelen over uiteenlopende onderwerpen die niet direct binnen een van onze secties passen.

Reeds van oudsher werden duiven ingeschakeld om berichten over te brengen. Duiven beschikken namelijk over de buitengewone eigenschap om zelfs over grote afstanden hun hok feilloos te vinden. Heim Meijrink, duivenliefhebber al toen hij 12 jaar was, is de schrijver van de website Oorlogsduiven.nl. Hieronder enkele paragrafen uit zijn verhaal over de rol van duiven in de Tweede Wereldoorlog.

In deze bizarre tijd een veelvuldig onderwerp van gesprek: het snuiten van de neus. Vandaar hierbij de geschiedenis van de zakdoek. Je kunt er niet alleen je neus in snuiten maar ook je tranen mee drogen, er een hoofddeksel van maken en er mee zwaaien. Hij kan zo klein zijn als een hand en zo groot dat je hem om je nek kunt knopen.

Deze tekst is een uitgebreide samenvatting van ‘De stichting Rooms katholiek Vereenigingsgebouw’, geschreven door wijlen Jan Derksen.

Wordt de Betuwelijn een busbaan zoals de Gelderlander meldde?

Het spoor tussen Elst en Tiel bestaat 125 jaar. De oude Betuwelijn is lang niet de oudste spoorlijn van het land, maar nog wel belangrijk voor de inwoners van de Betuwe.

Met uitzondering van de grote steden Nijmegen en Arnhem, waar kort na de Tweede Wereldoorlog carnavalsverenigingen werden opgericht, waren de drie dwaze dagen voor het begin van de vasten tot midden jaren 50 vooral een aangelegenheid van katholiek Nederland ‘beneden de rivieren’. Daarna begon het feest aan een duidelijke opmars de rivieren over.