Terugblik

Terugblik is het jaarboek van de Stichting Tabula Batavorum, een samenwerkingsverband van historische verenigingen in de Betuwe.

Op vrijdag 13 november zou het eerste exemplaar van de 21e Terugblik 'Belevenissen in oorlogstijd' uitgereikt worden in het Veerhuis te Opheusden, maar dat kon niet doorgaan vanwege de verscherpte maatregelen met betrekking tot covid-19. De auteurs hebben wel, een voor een, hun boeken in ontvangst genomen op een andere locatie.

Op 13 november zal het 21e jaarboek in de Terugblik reeks verschijnen. Het is een kloek boekwerk geworden met meer dan 300 bladzijden!

Dinsdagavond 11 februari 2020 is er de auteursbijeenkomst voor de 21e 'Terugblik', dat als thema Oorlogsverhalen van burgers in de Betuwe heeft. Wij zijn nog op zoek naar auteurs!

Op vrijdag 8 november is in Opheusden het eerste exemplaar van de 20e Terugblik uitgereikt aan de heer Frits Hoogveld uit Valburg en erelid van onze historische vereniging Marithaime. Frits Hoogveld heeft veel geschreven, met name over paarden ook voor de stichting Tabula Batavorum, de overkoepelende organisatie van historische kringen in de hele Betuwe, die eenmaal per jaar het boek Terugblik uitgeeft. Het thema was dit jaar Verkeer en vervoer in de Betuwe door de eeuwen heen en het boek kreeg als titel mee: ‘Heen en weer’. Hoofdstuk 7 van deze Terugblik heeft Frits Hoogveld geschreven en gaf de titel Paardenkracht mee. Een prachtig verhaal over rijtuigen, (post)koetsen, diligences, trekschuiten, etc. De 20e Terugblik is voor leden van Marithaime gratis, in de boekwinkel is het te koop voor 19 euro. 

Sinds het jaar 2000 verschijnt er onder de titel Terugblik elk jaar een jaarboek van de stichting Tabula Batavorum, een samenwerkingsverband van historische verenigingen in de Betuwe. Hieronder vindt u een compleet overzicht van de uitgaven van Terugblik.

Tabula team 2017 op de foto

Een jaarboek komt niet zomaar tot stand. Op bijgaande foto de groep die de laatste uitgave van Terugblik heeft verzorgd. De gang van zaken met betrekking tot de voorbereiding is als volgt: Elk jaar kiest het bestuur van de stichting Tabula Batavorum een thema en vervolgens wordt er een voorbereidende vergadering gehouden met kandidaat-auteurs. Voor het nummer van 2018 zal dit zijn op dinsdag 27 februari in het RAR in Tiel. Als u ook hieraan wilt meeschrijven kunt u daarbij aanwezig zijn.