Archeologie

Het gebouw van de ABN-Amrobank staat te koop. Een nieuwe kans om meer bekendheid te geven aan de bevindingen betreffende een romeins gebouw.  Professor dr. J.E. Bogaers, die ook bij opgravingen in de Grote Kerk betrokken was, heeft een en ander over de vondst onder de ABN-Amrobank geschreven.

1950 jaar geleden, in het jaar 69 na Christus, brak de Bataafse opstand uit. Tijdens Vitalis: een Romeins-Bataafs theaterspektakel in de open lucht op 13 oktober 2019 wordt deze opstand bij de Romeinse Tuin in Arnhem nagespeeld, voor het eerst in de geschiedenis met veel Bataafse en Romeinse re-enactors. Hoe loopt dit af?

Let op, er is maar een beperkte toegang voor dit evenement bij de Steenen Camer, waarvoor de entree overigens geheel gratis is. Dus wel tijdig entreebewijzen reserveren.

Zie hier voor meer informatie over Vitals, of lees meer over de Dag van de Arnhemse Geschiedenis.

Op zondag 23 juni 2019 is er een Romeinse middag bij de Stenen Camer aan de Drielsedijk in Arnhem. Hoogtepunten zijn een Romeinse bruiloft, opening van een Romeinse bijenstal en een excursie naar de fundamenten van het Castellum in Meinerswijk.

Mogelijk heeft ieder wel eens gehoord van het langeafstandswandelpad (LOW) ‘ Pieterpad’, een wandelpad van Pieterburen in Groningen naar de St. Pietersberg in Maastricht. Het Nieuwe Limespad is ook zo’n langeafstandswandelpad, 275 kilomater lang en opgedeeld in 45 afwisselende etappes van ongeveer 5 kilometer. Kaartjes, routebeschrijvingen en GPS-tracks zijn gratis te downloaden op www.wandelnet.nl/limespad.

Replica van een Romeins galei op de Waal bij Nijmegen

Van 7 mei tot 4 juni ligt dé replica van een Romeins Galeischip in de plas van Slijk-Ewijk, bij Watergoed. De officiële opening vond plaats op woensdag 9 mei om 16:00 uur.