Krantenartikel uit De Betuwe met een foto van een elftal uit 1930

In de 20ste eeuw zijn veel verenigingen opgericht, in de gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en sport, ook in Elst. Hierover is weinig geschreven, zo merkten Jan Derksen en Gerrit Mentink op in hun Bibliografie van de geschiedenis van Elst, en daar willen we verandering in brengen.

Zoals eerder gemeld willen we komen tot een publicatie met een beschrijving van de ontwikkeling van sport in Elst in de 20e eeuw.

 

In de literatuur

Met betrekking tot de sport is er veel verloren gegaan in de oorlog. Momenteel zoeken we in de Betuwes van voor de oorlog, maar het is een tijdrovend werk. Hopelijk lukt het het bestuur om de Weekbladen de Betuwe te digitaliseren. In de tabula nr. 5 “Van Boezeroen en hoge zijde/Betuwe in de 19e eeuw” geeft Dik Herberts een overzicht van “ontluikende sport in de 19e eeuw”. Sport in de Betuwe blijft beperkt tot schaatssport, paardensport, wielersport, gymnastiek en hij noemt de binnensporten als kegelen en biljarten. Eind 19e eeuw werden verenigingen opgericht om voorzieningen te realiseren. In de omgeving was schaatsclub Dodewaard de eerste schaatsvereniging. Deze bestaat nog. In Elst werd in 1893 IJsclub Elst opgericht met 30 leden, waaronder 10 dames. Vrij snel hierna werd ook over opheffing gesproken. Er werd geschaatst op de vijver achter de heer Sipman van de Eshof.

 

Lijst van sportverenigingen

Eerder hebben we een beroep doen op het geheugen van onze leden om een lijst op te stellen met de sportverenigingen die Elst kent of gekend heeft. Dit heeft geresulteerd in onderstaande lijst. Aanvullingen blijven altijd welkom. En mogelijk heeft men ook nog foto’s, jaarverslagen,boekjes, en dergelijke. Er werd in de loop der jaren veel gewandeld. Toch kunnen we niet veel vinden over wandelverenigingen van voor de oorlog.

 

Auteurs verzamelen

Een volgende stap is het formeren van een groep schrijvers, die ieder alleen of met anderen informatie over een sportvereniging gaan verzamelen en op schrift gaan stellen aan de hand van de volgende vragen:

  1. Wanneer is de vereniging opgericht, wie waren de oprichters en\of grote stimulatoren, welke steun is er geweest van instanties als kerk, gemeente of sportkoepels?
  2. Voor wie werd de vereniging opgericht? Denk aan jeugd , meisjes, jongens, mannen, vrouwen?
  3. Van welke accommodatie(s) werd er gebruik gemaakt?
  4. Wat waren de ontwikkelingen in de contributie en zijn er acties gehouden (en zo ja, welke) voor extra financiën/projecten?
  5. Wat en wanneer waren de belangrijkste memorabele gebeurtenissen?
  6. Welke personen waren in welke periode belangrijk voor de vereniging?
  7. Wat was de ontwikkeling van ledentallen?
  8. Zijn er geschikte foto’s beschikbaar van personen die belangrijk geweest zijn of van belangrijke activiteiten of evenementen?

 

Leden die belangstelling hebben om een bijdrage te leveren, kunnen contact opnemen met Henk Knol (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Voor aanvullingen op onderstaande lijst of andere reacties kunt u ook terecht bij Henk Knol of bij het secretariaat.

 

Sportverenigingen

z.j.: Zwemvereniging De Kikfors

1893: IJsclub Elst

1909: Gymnastiekvereniging EMM (Elst Maakt Macht)

1926: Omnivereniging Elistha met voetbal en gymnastiek

           Al eerder was bij de voetbal bond RK Elistha genoteerd en vervolgens opgeheven

1931: Omnivereniging Spero met voetbal, volleybal( tot 1973) en gymnastiek (tot 1998)

1946: Gymnastiekvereniging Elistha

1950: Budovereniging

1930: Zwembad de Witte Steen (opgeheven in 1949)    

1950: Zwemvereniging EZ&PC

1963: Tennisvereniging de Helster

1963: De Elster Bridgeclub

1964: De rijvereniging Elster Ponyclub

1968: BCE Badminton Club Elst                                        

1970: ELKO70 Korfbalclub

1972: Volleybalvereniging l Gemini, ontstaan uit Spero volleybal en zaalsportvereniging DSV     

1973: Basketbalvereniging Unlimited    

1974: Postduivenvereniging de Toekomst

1975: Tafeltennisvereniging

1976: EHSV Hengelsportvereniging De Rietvoorn

1981: Toerclub De Moraal Elst

1982: Schaakvereniging de Elster toren

1994: Duikclub Gveiiformes

1994: Golfclub Welderen

1996: DCE Dart Club Elst