De eerste uitgave van De Betuwe in 1889

Een nieuw Weekblad. Alsof er geen couranten genoeg waren,’ zal menigeen zeggen. Wel mogelijk, aan nieuwsbladen geen gebrek.

Zo begint de proefuitgave van ‘De Betuwe – Nieuws- en advertentieblad’ op zaterdag 14 december 1889. Het blad wordt uitgegeven door H. van Gortel in de Hoogstraat te Wageningen. (Pas op 1 mei 1891 zal het worden overgenomen door Herberts in Elst). Wat volgt is een pleidooi voor een regionale krant. De argumenten zijn helaas niet meer leesbaar, maar wel een beschrijving van de beoogde inhoud.

Deze proefuitgave heeft tot doel een beeld te geven van hoe de krant er uit zal gaan zien. Een abonnement zal 30 cent per kwartaal (12 nummers) bedragen.

Het proefnummer telt vier pagina’s waarvan de helft gevuld is met advertenties. Alle advertenties in dit (proef)nummer komen van zaken en bedrijven uit Wageningen en directe omgeving.

Wat lezen we over Elst?
Een aankondiging van een Raadsvergadering. Een overzicht van de rijtijden van de treinen en er vaart zelfs een stoomboot tussen Arnhem en Wageningen. Ook gegevens van de burgerlijke stand worden geplaatst. Er zijn (nog) geen advertenties uit Elst, maar wel een lezing over melken.

Melken
De Afdeeling Over-Betuwe der Geldersch-Overijselsche Maatschappij van Landbouw heeft een voordracht van de heer J.J. van Weijdom Claterbosch georganiseerd bij Van Zadelhoff (later De Vereeniging). De courant neemt een uitgebreid verslag op, waar we hier enkele fragmenten overnemen. U leest hoe het er 135 jaar geleden aan toe ging.

(wordt vervolgd)

Rudi Liebrand