De algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering, gehouden in het Wapen van Elst werd door ruim 65 personen bezocht. We begonnen om precies 20.00 uur en om kwart voor negen kon de vergadering gesloten worden. Voorzitter Ron van Hoeven ging vlot door alle agendapunten heen. Er waren geen bijzonderheden, alles bleek duidelijk en ook de financiën werden in orde bevonden door de kascontrolecommissie, die bestond uit Jan Sanders en Coos van de Tocht. ‘De aanwezigen stemden in met een contributieverhoging voor gezinsleden tot €12,50. De contributie voor een gewoon lid blijft €30,-‘

Ook werd er afscheid genomen van Sipkje Schimmel, die 13 jaar contactpersoon was voor Tabula Batavorum en ook van twee leden van het Dorpsquizteam: Henk Kapel en Andre Heezen. Ook heeft het bestuur  afscheid genomen van Henk Knol. Hij werd bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de vereniging, in verschillende functies binnen het bestuur. Als nieuw bestuurslid werd benoemd Herman Aarns.

Lezing de Eshof

Na de ledenvergadering konden we beginnen met de presentatie over de buurt/wijk DE ESHOF. Inmiddels waren er nog 30 personen aangeschoven. Deze lezing werd gepresenteerd door een drietal leden te weten Rudi Liebrand, Peter Brusse en Willem Jansen.

Rudi behandelde voornamelijk de voorgeschiedenis van de Eshof bv. over de naam, die was waarschijnlijk ontleend aan de hoeveelheid Essen, die hier vroeger stonden ook over de toestand van bv de grondkwaliteit, die behoorlijk moerassig was werd uitgeweid. Verder veel aandacht voor de grote boerderij met de diverse bijgebouwen die zich al eeuwen bevonden op deze locatie. Ook besprak Rudi het mooie landhuis De Nieuwe Eshof o.a. de situatie voor de oorlog en erna. Behoorlijk beschadigd, maar gelukkig bewaard gebleven. Hij melde onder andere wie er zoal gewoond hebben en welke organisaties gebruik hebben gemaakt van dit pand o.a. Apotheek de Batouwe . Ook de Thorbeckestraat werd uitgebreid besproken en wel als oudste straat van de Eshof. Vroeger heette deze straat komende vanaf de Rijksweg-Noord richting het spoor het Aamsepad en later werd dus de naam Thorbeckestraat eraan gegeven. Nadat je het spoor en aanliggende sloot overstak heette het onverharde pad nog jarenlang het Aamsepad.

Na de voorgeschiedenis nam Peter Brusse de microfoon over. Het verhaal van Peter en Willem ging over de bouw van de Eshof midden jaren 50 en begin 60. Zij hadden een flink aantal herkenbare foto’s verzameld over deze periode. Peter vertelde enthousiast zijn verhaal. Alle straten werden aangekaart en besproken ik noem bv de Kuyperstraat, de Troelstrastraat, de Schaepmanstraat en andere. Welke straat bv het eerste werd bebouwd met hun mooie woningen en hij noemde ook een aantal bewoners, die er woonden en extra werd er ook aandacht geschonken aan alweer de Thorbeckestraat als spil van de wijk. Vanuit de zaal hoorde je regelmatig een herkenning bij het zien van enkele woningen en hun bewoners. Ook op de foto’s kon je zien hoe destijds gebouwd werd. Natuurlijk werd ook de speelwei van de Eshof besproken. Het was een gezellige en interessante avond. Peter haalde ook een aantal leuke herkenbare anekdotes aan. Veel bewoners van de wijk waren aanwezig ondanks, dat deze presentatie al eerder werd gehouden voor deze bewoners destijds bij horecagelegenheid Bij Tante.

Na afloop bedankte Marius Jansen het trio voor de invulling van deze avond. Alle drie kregen een mooi boeket bloemen voor het thuisfront. Na afloop was er nog een gezellig samenzijn in het café van het Wapen van Elst, waar het een en ander nog nader besproken werd.