Dick Harrison – De Dertigjarige Oorlog (1618-1648)

De allereerste wereldoorlog

Op 23 mei 1618 gooiden protestantse edelen drie katholieke hoogwaardigheidsbekleders uit het raam van de Praagse Burcht. Dit was het startsein voor een oorlog die vrijwel alle Europese landen en hun koloniën meesleurden in een spiraal van geweld. Na het Twaalfjarig bestand (1609-1621) hervatte Prins Maurits in ons land de strijd tegen de Spanjaarden.
Op 24 oktober 1648 eindigde oorlog met de Vrede van Munster.

Ik vond dit boek om een viertal redenen meer dan het lezen waard:

Ten eerste plaatste dit boek mijn beeld over onze Tachtigjarige Oorlog in een groter perspectief: Als op dit moment niet heel Europa (en de koloniën)  in oorlog was geweest, waren wij nooit in staat geweest om ons los te maken van de Spanjaarden.

In de tweede plaats geeft het een beschrijving van de krachten die er in die tijd aan het werk waren. In vaak wisselende verbonden bevochten de grootmachten elkaar met wisselend succes. Wist u bijvoorbeeld dat de Zweden in die strijd een keer voor de poorten van München stonden?

Dick Harrison schrijft zijn verhaal ook aan de hand van verslagen die verschillende personen (o.a. een huurling, een priester, een schoenmaker, een non, een matroos en een burgemeester) op verschillende plekken en tijden maakten. Dit geeft een uitstekend beeld wat deze oorlog betekende voor de gewone mensen.

Ten slotte maakte het veel indruk om te lezen wat zo’n heen en weer golvende strijd doet met streken en hun bevolking. De legers moesten zich meestal onderhouden door plundering en roof.  Alleen al in de Duitse landen verminderde de bevolking met ongeveer 25% (van 20 tot 15 miljoen mensen).

Volgens mij is dit boek een aanrader om te lezen voor een ieder die geïnteresseerd is in de wereldgeschiedenis en die niet op ziet tegen 600 bladzijden en een inleiding die noodzakelijk is omdat deze een goed beeld schets van de verhoudingen in de wereld van die tijd.

Ron van Hoeven

PS: Ik bezit één exemplaar van dit boek wat ik desgewenst uit wil lenen.