Casa Cara in de vuurlinie tijdens Market Garden

Dick Doeze Jager

Dick Doeze Jager (1938) heeft de oologshandelingen rond Market Garden zeer bewust meegemaakt. Wij mogen zijn ingrijpende verhaal met u delen.

“Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 werd er hevig gevochten in het gebied rondom Arnhem en Nijmegen, en ook Elst werd daardoor flink getroffen. Ik was toen bijna zes jaar oud en woonde met mijn ouders, broer en zus in Casa Cara aan de Rijksweg Noord in Elst. Wat zich in die dagen in en rondom ons huis afspeelde, heeft de rest van mijn leven een diepe indruk achtergelaten. In de periode van 13 september tot en met 3 oktober 1944 kregen wij namelijk ten gevolge van de landing van de luchtlandingstroepen op de Ginkelse Heide te maken met Duitse militairen aan de noordzijde van ons huis en na 20 september 1944 met dertien teruggetrokken Engelse Airborne-militairen aan de zuidzijde van Casa Cara.”

“De villa Casa Cara lag aan de Rijksweg Noord 33 in Elst en werd aanvankelijk bewoond door de burgemeesters van Elst. De laatste twee waren baron Van der Feltz en baron Van Hövell tot Westerflier. Mijn ouders en tante zijn daar eind 1937 komen wonen en op 3 oktober 1938 werd ik er geboren. Een deel van het huis was verhuurd aan het Groene Kruis en tijdens de Slag om Arnhem zaten er 32 mensen bij ons in het souterrain, waaronder het predikantengezin Plooij en heel vaak ook huisdokter De Boer, de wijkzuster, familieleden en buren. De lange kelderdoorgang onder het huis had mijn vader vrijwel geheel met spoorbielzen gestut. Het huis is na de oorlog afgebroken.”

Lees verder op de Elsterclopedie.

Rudi Liebrand

Villa Casa Casa, het woonhuis van de familie Doeze Jager.

De kinderen Doeze Jager,
vlnr. Truus (1935), Henk (1937) en Dick (1938).