DE TOL BIJ DE SEVENBRUGGEN

Het vervoer tussen Arnhem en Nijmegen via Elst per trekschuit en diligence in de 16de, 17de en 18de eeuw

Een lezing van Frits en Coen Hoogveld op 20 mei in Het Wapen van Elst

De kortste verbinding tussen Nijmegen en Arnhem gaat via Elst, maar die route loopt over rivierklei, een ondergrond die absoluut ongeschikt is voor een begaanbare weg.

De normale verbinding vóór het jaar 1600, liep dan ook over een hoger gelegen weg die via Lent, Ressen, Bemmel’, Huissenenen Elden naar Arnhem liep.

Een gegraven trekvaart moest de oplossing bieden en in het voorjaar van 1608 werd er een aanvang gemaakt met het graven van de Grift. Om de geweldige kosten van aanleg en onderhoud te bestrijden werd er tol geheven.

De Presentatoren van vanvond stammen rechtstreeks af van Arnold Hooghvelt die in de 17de eeuw gedurende enkele perioden pachter en dus tolgaarder was van de Tol bij de Sevenbruggen.

De Tol” bevond zich ten noorden van Elst, op het kruispunt Linge – Rijksweg Noord. Van de uitgegraven grond werd een dijk langs de trekvaart opgeworpen, later werd deze bezand en als weg gebruikt. Deze Griftdijk bestaat nog steeds: de oude Rijksweg tussen Nijmegen en Arnhem.

Uit de archieven laat zich een beeld vormen van het verkeer over deze belangrijke verbinding en alles wat er mee samenhangt: het tolhuis, de herbergen, de voerlieden, de hessewagens die het internationale transport verzorgden vanuit Duitsland, de postkoetsen en natuurlijk de trekschuit, het ideale vervoermiddel voor de reiziger die geen haast had.

In het kalme staptempo van het jaagpaard gleed de schuit door het toen mooie en stille landschap van de Overbetuwe, en binnen twee uur stond de Nijmegenaar voor de stadspoort van Arnhem.

leden van Marithaime hebben gratis entree
overige belangstellenden betalen € 5,- (gepast contant s.v.p.)
inclusief een kop koffie of thee in de pauze