De kluis van Herberts

Al lang koestert de historische vereniging Marithaime de wens om te kunnen beschikken over een kluis of brandkast voor het veilig bewaren van belangrijke historische objecten.

Enkele weken geleden gaf Jan Herberts aan dat hij de zeer oude kluis van de familie Herberts in verband met verkoop van het pand wel kwijt wilde. Over de prijs waren beide partijen het snel eens. Jan gaf wel aan dat Marithaime hem zelf moest ophalen.

Dat was slim van Jan, want een kluis staande in een hoek van een piepklein kantoortje met een gewicht van 200 kilo, is geen appeltje eitje om te verplaatsen. Een clubje leden van Marithaime ging aan de slag. Thuis werd allerlei inbrekersmateriaal verzameld van koevoet en krik tot steekwagen. Op naar Herberts om dat klusje te klaren. Helaas voor ons was de kluis al leeg, alhoewel we de familie hadden aangeboden hiermee te willen helpen. Was niet nodig zeiden Jan en Geke.

Het plan was om de kluis op te tillen en te plaatsen op een stevig ijzeren onderstel van een rolcontainer. Deze was ter beschikking gesteld door AH Driessen. Dat viel zwaar tegen. Met een groot breekijzer werd geprobeerd de kluis omhoog te wrikken. Dat lukte ten dele want het bleek dat de bodem middels een 2 cm dikke ijzeren bout was vastgeketend aan de betonnen ondergrond. Toch lukte het uiteindelijk met wat brute kracht om de bout los te trekken en de krik onder de kluis te plaatsen. Daarna was het overhevelen van krik naar ijzeren onderstel een stuk eenvoudiger.

De volgende stap was de kluis naar de voordeur van het pand te rollen alwaar Jeroen Buijs van het hoveniersbedrijf ons opwachtte. Met een kleine, maar zeer sterke shovel werd de 200 kilo opgetild en gereden naar zijn vrachtwagen die voor het pand stond. Shovel en al reden via een loopplank de vrachtwagen op en stapvoets ging het door de Dorpsstraat richting Stap voor Stap. Het was inmiddels 19.30 uur en dus donker. Dat was maar goed ook want als je het gevaarte gezien zou hebben, vrachtwagen met shovel met kluis met mannen in donkere kleding, zou een belletje met 112 wel snel gepleegd zijn. Gelukkig bleef dit uit.

De kluis staat nu in het verenigingslokaal, gevuld met historische objecten, en vooral…….op slot.

Wel aardig om nog op te merken is dat tijdens het wrikken geconstateerd werd dat tussen de kluis en de muur lang geleden enkele muntjes waren gevallen. Het waren een gulden, een kwartje en 2 dubbeltjes. Jan en Geke waren zeer opgelucht dat het probleem met het kasverschil uit half vorige eeuw nu eindelijk is opgelost.

De kluizenaars
Huib de Vries, Herman Aarns, Gerard van Vorselen en Teus Peek

Met grote dank aan
AH Driessen
Jeroen Buijs hoveniersbedrijf