Elsterclopedie: de online encyclopedie van Elst

Wikipedia, wie kent het niet? “Zou het niet mooi zijn een wikipedia van Elst te hebben?”, vroegen we ons af. Geïnspireerd op DeurneWiki zijn we hiermee aan de slag gegaan en op 13 juli 2022 was het een feit. En nu mogen we het aan u presenteren.

De naam

Een wikipedia van Elst, hoe gaan we die noemen? ‘Elstwiki’, ‘Elstpedia’, ‘Wiki-elstia’. Allemaal klinkt het niet. Een encyclopedie van Elst: Elsterclopedie! Zoiets valt je in ene te binnen.

De opzet

Uiteindelijk zou de Elsterclopedie álles van Elst moeten gaan bevatten. You name it, we’ve got it. Maar dat vergt heel veel werk. Kijk eens naar DeurneWiki. Hoeveel straten, personen, huizen, evenementen zijn daar wel niet beschreven… Ontelbare uren werk zitten daarin. Want het is niet alleen het schrijven, het is ook het achterhalen van alle informatie en die verwerken met een goede bronvermelding tot een lopend verhaal.

Om het behapbaar te maken hebben we om te beginnen wat onderwerpen gekozen waar je bij voorkeur een lijst van kunt maken, bijvoorbeeld burgemeesters. Zo begin je met die lijst en vul je daarna gegevens in van de zaken op die lijst. Op die manier begin je de Elsterclopedie systematisch te vullen. Kruisverwijzingen helpen om samenhang tussen pagina’s te brengen en de lezer uit te nodigen meer te lezen; grasduinen in de Elsterclopedie.

Spelregels

Het gevaar bij zoiets lokaals is dat het snel persoonlijk kan worden. Om die reden hebben we ervoor gekozen om – in tegenstelling tot de ‘echte’ Wikipedia – te beperken wie pagina’s kunnen bewerken. Het raadplegen van de Elsterclopedie moet iedereen kunnen; wat heb je aan zo’n schat aan informatie als die niet te raadplegen is? Maar met het toevoegen van informatie zijn we wat terughoudender.

We zijn ook voorzichtig met persoonlijke informatie, vooral over nog levende personen. Informatie die elders op internet ook te vinden is, kunnen wij ons inziens vrij overnemen (met bronvermelding). We behouden ons het recht voor om ook andere informatie te plaatsen die ons verantwoord lijkt. Mocht iemand daar toch moeite mee hebben, dan kunnen we die op verzoek altijd verwijderen. Het moet voor iedereen wel leuk blijven.

Elsterclopedie is een encyclopedie: de informatie moet objectief en feitelijk juist zijn. Promotie van welk soort dan ook hoort niet in een (wetenschappelijk) naslagwerk thuis.

Bijdragen

Elsterclopedie staat nog in de kinderschoenen en er moet nog veel gebeuren voor we een heus naslagwerk zijn. U kunt ons daarbij helpen!

U kunt via het contactformulier contact opnemen met de werkgroep. Er zijn dan twee mogelijkheden: 1) u vraagt de gebruikersrechten aan om zelf online aan Elsterclopedie mee te schrijven of 2) u levert een stuk aan, al dan niet voorzien van afbeeldingen, dat wij kunnen plaatsen als een lemma in de Elsterclopedie. Ook kleinere aanvullingen op bestaande pagina’s kunt u zo doorgeven.

We verwachten dat mensen die willen bijdragen helder kunnen schrijven en zo veel mogelijk beweringen onderbouwen met een bronvermelding. Elsterclopedie moet een verantwoord standaardwerk worden over Elst.

Wat u kunt gaan schrijven is aan u: Houdt u van sport? Schrijf dan over de sportverenigingen in Elst en hun geschiedenis. Houdt u van treinen? Schrijf dan over het station, het emplacement en alles wat daarmee te maken heeft. Weet u heel veel van oud-inwoners? Schrijf daar dan over. En ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos. Alles wat u bijdraagt maakt de Elsterclopedie completer. Het is nooit af; ook bestaande pagina’s kunnen altijd aangevuld worden.

Elsterclopedie is te vinden via de knop op onze website of ga naar elsterclopedie.marithaime.nl.