Foto’s, heel veel foto’s

Eerder kon u al lezen dat Drukkerij Herberts meer dan honderd jaargangen van het weekblad De Betuwe aan Marithaime geschonken had. Naar aanleiding van de publiciteit hierover belde onlangs Ton Timmer. Timmer was de ‘hoffotograaf’ van De Betuwe.

Ruim dertig jaar heeft hij foto’s geschoten van de meest uiteenlopende gebeurtenissen in Elst en Oost-Betuwe. Ton wilde Marithaime een serie foto’s en enkele films schenken uit de periode van 1981 tot heden. Wij lieten daar natuurlijk geen gras over groeien en Huib de Vries en Rudi Liebrand togen met een grote harde schijf naar Zetten, waar ‘Fotopersburo Ton Timmer’ gevestigd is.

Ton kwam niet uitgepraat over alles wat hij zoal had gemaakt; hij was immers overal bij waar nieuws in de regio te vinden was. Zo heeft hij enkele dagen met (toen) prins Willem-Alexander opgetrokken, hij bezocht talloze sportwedstrijden, bij voetbal zat hij meestal achter de goal en probeerde de winnende treffer te ‘vangen’. Hij bezocht vele geestelijken en burgemeesters, was bij evenementen en 50-jarige bruiloften, te veel om op te noemen. In feite heeft Ton de geschiedenis van Elst vanaf 1981 in beelden vastgelegd.

Uiteindelijk reden wij opgetogen met de buit – ruim 7000 digitale en enkele honderden analoge foto’s – terug naar Elst, met de toezegging dat Ton nog wel meer voor ons wilde uitzoeken.

Bijzonder interessant zijn twee films: een over de productie van het weekblad De Betuwe, van de redactie, de fotograaf (hijzelf), het opmaken, het drukproces en de bezorging, en een over de restauratie van de Toren van de Grote Kerk met spectaculaire beelden vanaf de spits.

Zowel voor de films als de foto’s zoeken we nu een mogelijkheid om ze aan een groter publiek te tonen.

Marithaime dankt Ton Timmer hartelijk voor deze bijzondere gift.