Het jaarlijkse Romeinenfestival 2023

Het jaarlijks Romeinen festival was dit jaar op zaterdag 14 oktober en werd geopend met een toespraak van wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder met op de achtergrond een toezichthoudend cohort Romeinse soldaten. Het evenement vond plaats op het plein voor het gemeentehuis, voor en in de Grote Kerk en in het park Lingezegen op de plaats waar ooit kasteel De Park heeft gestaan.

Aan de randen van het plein waren stands en tenten van Romeinse ambachtslieden en soldaten. Ze waren allen gekleed volgens de romeinse dracht van die tijd en door het dorp verspreid te zien. Zo zat Moniek bij Lekker en Hartig Romeinse kaas aan te prijzen en liet ze me het verschil proeven tussen Turkse en Romeinse kaas. Bij Mitra zag ik allerlei ingrediënten voor kruidenwijn.

Bij schoenmaker Peters zat een Romeinse schoenlapper waar ik eventueel mijn 4-daagseschoenen van nagels kon laten voorzien.

Verder kon men kennis nemen van Romeins aardewerk bij Jewelz & more en bloemen kransen maken bij De Verleiding, Buidels maken bij Liviza Store en bij Herberts was een Astroloog die uitleg gaf.

In de Grote kerk was er een rondleiding door de ”Catacomben” Waar de geschiedenis  van de opeenvolgende tempels en kerken werd uitgelegd. Op het voorplein stond een Romeinse houtbewerker met voet aangedreven houtdraaibank en werd ernaast allerlei Romeins houtwerk zoals knopen en mokken verkocht.

Verder nog net als vorig jaar de maliënkoldermaker en reparateur die zijn beroep op een fraaie manier visualiseerde. En ondertussen zetten marcherende Romeinen Elst op de nationale filekaart.

In Park Lingezegen kon je als je tussen de 7 jaar en 77 jaar oud was een opleiding krijgen tot speerwerper om het oprukkende Romeinse legioen te weerstaan. De Romeinen gebruikten hun schilden om zich van voren, van boven en in hun flanken te beschermen tegen de speren van de verdedigers.

En vlak daarbij Laat Bastiaan de Helvetiër, de Romeinse verteller, samen met een aantal re-enactors zien hoe het er toeging bij de gladiatoren. Bastiaan vertelde het verhaal van een koopman die deed in slaven en gladiatoren. In dit geval waren er 2 vrouwen van senatoren die wilden bieden op een gladiator of een gladiatrix, zeg maar een vrouwelijke gladiator. Er werd stevig gevochten door de gladiatoren en de meesterverteller Bastiaan de Helvetiër lichtte alle handelingen en procedures toe. Het was een ludieke uitleg met af en toe een link naar het heden waar af en toe flink wat humor bij kwam.

De dames gladiatoren deden beslist niet onder voor hun mannelijke collega ’s en vochten minstens even fel  en waren het aanzien zeker waard. Na afloop konden er nog selfies gemaakt worden met de re-enactors waar gretig gebruik van gemaakt werd.

De groep re-enactors maakt een opmars in Nederland, het zijn eigenlijk een soort toneelspelers die een Romeins ambacht of militair uitbeelden. Ze acteren meestal op een thema weekend of festival zoals hier en zetten dan op locatie iets neer wat iedere keer weer tot de verbeelding spreekt. Ik heb een van deze groepen voor het eerst jaren geleden bezig gezien onder de oude Rijnbrug waar het ging om Amerikaanse en Duitse militairen en ook die gingen stevig in gevecht. Ik zag hier in Elst verschillende re-enactors die verbonden zijn aan het prehistorisch dorp bij Eindhoven. Ook de directrice hiervan trad in Elst op bij de Gladiatoren.