Tabula Batavorum: Terugblik 24

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het Tabula Jaarboek no. 24. Dit jaarboek uit de Terugblik-reeks handelt over de publieke dienstverlening in de Betuwe tot omstreeks het jaar 1940. In het boek worden allerlei praktische zaken beschreven die raakvlakken hebben met dit interessante thema. Te noemen: Brandweer en brandwacht, De lantaarnaansteker en de klepperman, Het functioneren van de diaconie en de armenzorg , de Vincentius-vereniging, de nutsbedrijven zoals water en licht en de ambachtelijke beroepen.
Er zijn drie bijdragen vanuit Elst: ‘In betrekking’ (over een dienstmeisje), de drinkwatervoorziening in Elst en de ontwikkeling van het elektriciteitsnet in de gemeente

Het jaarboek telt ca. 170 bladzijden en wordt dit jaar niet in november uitgegeven, maar op 1 december 2023. De geschreven bijdragen zijn zeer divers en geven een goede indruk van de regionale voorzieningen en de zorg in de vooroorlogse jaren.

Na de uitgifte kunnen de leden van Marithaime zoals elk jaar het Jaarboek gratis op komen halen, maar om verspilling te voorkomen is in de laatste ALV besloten dat leden die geen belangstelling hebben dit kunnen aangeven. Hierover ontvangen alle leden begin oktober een bericht van de secretaris.

Voor vragen kunt u bellen met Sipkje Schimmel- de Haan, 06-10465193, afgevaardigde van Marithaime in de stichting Tabula Batavorum of met de secretaris van Marithaime.

Sipkje Schimmel- de Haan