Troebadoer-vruchtenwijn van Taminiau

Ons lid Teus Peek is bezig materiaal te verzamelen over de TEO-fabriek. Van mevrouw Riny Polman-Awater kregen we een fles Troebadoer-vruchtenwijn, met deze toelichting:

Ik woonde in Nijmegen en heb van 1958 t/m 1965 in Elst bij de gemeente gewerkt op de afdeling Gemeentewerken. We zaten toen nog in het gemeentehuis.

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen kwamen de wandelaars de eerste dag door Elst. Er werd opzij van het gemeentehuis een grote tribune gebouwd, waar de belangrijke genodigden mochten zitten. Een militaire kapel o.l.v. Majoor Diepenbroek (?) vermaakte de toeschouwers en wandelaars.

In de raadzaal van het gemeentehuis werd door het vrouwelijk personeel enorme hoeveelheden Taminiau vruchtendrank geserveerd incl. de hapjes van “toen” blokjes kaas-worstjes etc. met een vlaggetje. We kwamen met onze dienbladen niet verder dan de deur van de raadzaal, want de aanwezige pers stond daar voor en had ondanks camera’s en microfoons toch een hand vrij om ons in rap tempo te verlossen van de lokale drank en hapjes.

Het verhaal van de fles bij mij thuis is leuker. In Elst leerde ik Herman Polman kennen. We kregen “verkering” en dat resulteerde in Huisje Boompje Beestje in Bavel bij Breda, waar ik nog steeds woon.

Herman was lid van de carnavalsvereniging “Zet ‘M Op” en heeft daar tijdens de Pronkzittingen nog vaak opgetreden als “Buutreedner”. Niet alleen carnaval en pronkzittingen werden er georganiseerd, ook de Boerenbruiloft was een jaarlijks terugkerend feest.

In maart 1991 mochten wij Bruidspaar zijn. Verkleed als burgers uit de jaren ‘20, vorige eeuw. zijn we met de hele familie naar Arnhem gereisd en daar op de trein naar Elst gestapt. Op het station werden we afgehaald door een enorme stoet verklede feestgangers en naar “de Hucht” begeleid. Veel bekijks vanuit de trein en onderweg natuurlijk. Het was een grandioos feest met veel zang en voordrachten en ouderwetse cadeau’s, waaronder deze fles TROEBADOER vruchtenwijn.

Wim en Jannie Peters “van het Heuveltje” schonken ons deze fles. Volgens Wim was hij toen al 45 jaar oud. Hij staat nu al 31 jaar bij ons, dus heeft hij de respectabele leeftijd van 76 jaren. Het stof van de kelder van Wim zit er nog op.