Uitreiking Terugblik 2022, aankondiging thema 2023

Op 11 november 2022 werd in Opheusden het eerste exemplaar van de 23e Terugblik met het thema “De Betuwe herrijst” De wederopbouw in het Rivierengebied na de Tweede Wereldoorlog, uitgereikt aan Henk Klaassen uit Gendt. Een auteur die regelmatig een bijdrage levert voor Terugblik.

Voor het eerst heeft Jacques Zwartkruis van onze vereniging een bijdrage geleverd. Hij schreef over de noodwoningen die gebouwd zijn in de wederopbouwperiode.

Frans Mikx, Frans Leferink, Geertjan Reuser en Wim de Haan (‘Lents collectief’) hadden weer een bijdrage geleverd. Zij schreven over de wederopbouw in Lent en waren alle vier aanwezig om hun auteursexemplaren uit handen van Emile Smit, voorzitter van de stichting Tabula Batavorum, in ontvangst te nemen.

Dit jaar kunnen de leden de Terugblik afhalen tijdens de Open Dag op zaterdag 17 december in Stap voor Stap. Ger de Vrieze heeft toegezegd wederom zorg te dragen voor de boeken die niet afgehaald worden en hij coördineert de bezorging.

Nadat alle auteurs hun boeken in ontvangst hadden genomen, vertelde Emile Smit over het nieuwe thema voor Terugblik 24 in 2023. Dit Jaarboek zal in het teken staan van de Nutsvoorziening, publieke dienstverlening tot uiterlijk 1900. Onderwerpen kunnen zijn: Papklokluider, lantaarnopsteker, Middeleeuwse schutterij, veldwachter, brandweer, watervoorziening (pomp), postvoorziening, etc. Gezondheidszorg en armoedezorg kan een onderwerp zijn, maar wat nog niet beschreven is in Jaarboek 2001 “Het zal me een zorg zijn”. Emile Smit vertelde wat anekdotes in relatie tot dit thema.

Een ieder die over dit thema zou willen schrijven, kan contact opnemen met Sipkje Schimmel, e-mail: sipschimmel@gmail.com, tel. 06-10465193/0481-376125. Er kan altijd wat hulp, tips en eventueel illustratiemateriaal geboden worden.

Sipkje Schimmel- de Haan
afgevaardigde van Marithaime in het bestuur van stichting Tabula Batavorum