Verslag excursie Tongeren

Op zaterdag 30 september 2023 organiseerde Historische Vereniging Marithaime een excursie naar het mooie, oude Belgische stadje Tongeren. Er hadden zich ruim 20 personen aangemeld voor dit bezoek.

We vertrokken om 09.00 uur vanaf Het Wapen van Elst met 6 auto’s richting Tongeren. De reis verliep voorspoedig, zo arriveerden we rond 11.00 uur op de verzamelplaats bij de Grote Markt. Er was een reservering geregeld bij BENS café voor een drankje en een lunch. Gelukkig was het een  erg mooie zonnige dag, zodat we gezamenlijk eerst een kop koffie op het mooie buitenterras konden drinken en daarna kon elke deelnemer een lunch bestellen, welke zeer de moeite waard was.

Om 13.00 moesten we ons verzamelen bij het grote standbeeld van Ambiorix centraal gelegen op de Grote Markt. Ambiorix zou ten tijde van Julius Caesars veroveringen van Gallië als koning van de Eburonen felle strijd hebben geleverd tegen de Romeinse legioenen in de buurt van Tongeren.

Onze gids tijdens de circa 2,5 uur durende excursie was Patrick Buffel, historicus van beroep. We troffen het met deze gids. Deze man kon enorm mooi vertellen over wat er zoal in Tongeren in het verleden heeft plaatsgevonden in de diverse tijdperken, bijvoorbeeld ten tijde van de Romeinen, de Middeleeuwen en de beide Wereldoorlogen. Perioden met vele verwoestingen door plunderingen, oorlogsgeweld en branden en de steeds weer terugkerende wederopbouw. Alle verhalen werden opgeluisterd met vermakelijke anekdotes.

Na de uitgebreide informatieve inleiding, bezochten we de bijzonder mooie Basiliek (Onze Lieve Vrouwenbasiliek). Patrick had ons reeds goed geïnformeerd hoe ons te gedragen in de kerk, met name niet te luidruchtig zijn anders had je de kans om verwijderd te worden door de kerkelijke Suisse (een soort kerkelijke politieagent). Een ieder kon op zijn eigen manier de kerk bewonderen. Bijzondere aandacht was er voor het eeuwenoude orgel met zijn rijke historie, het was zeker de moeite waard. Ook werden we geattendeerd op de mogelijkheid om bij een mogelijk nieuw bezoek aan Tongeren het Gallo-Romeinse Museum te bezoeken en de ondergrondse gewelven/kloostergang (het Teseum).

Nadat we de Basiliek uitgebreid hadden bewonderd begonnen we aan de afgesproken culturele stadswandeling, waarbij Patrick ons wederom goed informeerde over de diverse oude gebouwen en smalle straatjes van weleer die we tijdens deze wandeling aantroffen, o.a. het oude Stadhuis (meerdere malen vernietigd en weer opgebouwd), de Moerenpoort en de Middeleeuwse omwalling. Ook werd er stilgestaan bij een oud Begijnenhofje met wederom een uitgebreide uitleg en anekdotes. Vanuit de groep werden er regelmatig inhoudelijke vragen gesteld. Ook ludieke op- en aanmerkingen kwamen regelmatig voorbij.

Als afsluiting van de rondgang bezochten we een leuk kroegje, gelegen direct aan een overgebleven wal/muur uit de tijd van de Romeinse veroveringen. Hier genoten we van een lekker Belgische biertje aangeboden door Marithaime. Marius bedankte na afloop namens de deelnemers onze voortreffelijke, bijzonder gedreven gids Patrick. Hij bleef ons zelfs tijdens de borrel nog de nodige informatie geven en vroeg om nogmaals naar Tongeren te komen, want er was nog zoveel te zien en te vertellen.  Alle deelnemers waren zover ik weet erg enthousiast over deze excursie. Na afloop ging een ieder op eigen gelegenheid weer huiswaarts.

Marius Jansen
coördinator lezingen/excursies Marithaime