Verslag lezing Bezet, bevrijd & geplunderd

Voor een goed gevulde zaal in Het Wapen van Elst vertelden Paul Thissen en Paul Klinkenberg op woensdag 16 februari 2022 het verhaal over plunderingen door geallieerde militairen in het Rijk van Nijmegen en in de Betuwe tijdens de laatste oorlogsmaanden in 1944 en 1945.

Plunderen was uitdrukkelijk verboden voor militairen van zowel de Duitse- als van de geallieerde legers. Waarom werd er toch geplunderd? Ten eerste door noodzaak. De soldaten hadden transportmiddelen, brandstof en voedsel nodig en ook materiaal voor het bouwen van stellingen. Daar kan men heden ten dage begrip voor opbrengen.

Maar wat bezielde Amerikaanse, Britse en Canadese soldaten om niet alleen uit woonhuizen te roven, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. Met name het opblazen van kluizen en brandkasten in woningen en kantoren was eerder regel dan uitzondering. Duidelijk voor eigen gewin!

De beide sprekers illustreerden met vele foto’s, kaarten en documenten dit ongewenste gedrag van de geallieerde militairen (officieren en manschappen).