Verslag lezing buurschap Aam

Op dinsdag 25 oktober 2022 organiseerde Marithaime een lezing voor haar leden en overige belangstellenden over buurschap Aam. Deze werd zoals gewoonlijk gehouden in Het Wapen van Elst. Normaliter bezoeken ongeveer 60 personen onze lezingen. We hadden er al enigszins rekening mee gehouden dat er deze keer meer belangstelling zou zijn en meer stoelen in de zaal geplaatst.

Wat schetste onze verbazing? De belangstelling voor deze presentatie was enorm. We schatten dat er ongeveer 200 personen op deze avond waren afgekomen, waarschijnlijk omdat het gekozen onderwerp erg interessant was voor velen. Dit hadden we in ons bestaan nog niet eerder meegemaakt. We werden aan de ene kant aangenaam verrast, maar aan de andere kant toch ook overrompeld. We moesten improviseren om toch zo veel mogelijk bezoekers een zitplaats te geven. Helaas lukte het niet om een ieder een zitplaats te geven, een aantal mensen bleven achter in de zaal staan aan de hangtafels. Helaas koos een aantal bezoekers om huiswaarts te gaan, wat wij betreuren maar begrijpen. Voor de volgende keer een leermoment voor ons ook gezien de vereiste veiligheid.

De avond werd ingeleid door Marius Jansen, die het aanwezige publiek welkom heette. Daarna gaf hij de microfoon aan Frits Hoogveld, die op de voor hem bekende wijze over de zeer interessante geschiedenis van het oude buurschap vertelde. Vervolgens kreeg Rudi Liebrand het woord die Teus Peek vertegenwoordigde omdat Teus helaas niet aanwezig kon zijn. Rudi vertelde over de nalatenschap aan Marithaime door de schoonvader van Teus, Albert Nip. Een uitgebreide verslaglegging over de straten van Elst en een enorme verzameling oude dia’s die hij in de loop der jaren had aangelegd over de oude wijken en straten van Elst.

Vervolgens presenteerde Rudi op een ludieke en bevlogen wijze zijn tekst behorend bij de talloze, voor vele aanwezigen herkenbare, plaatjes van het gebied buurschap Aam. Het publiek was gefascineerd over wat ze te zien en te horen kregen. Soms werden er door huidige bewoners in Aam en andere aanwezigen nog wat bruikbare aanvullingen verstrekt.

Ook werd er op deze avond de mogelijkheid geboden om het boekje met de titel “ELSTER STRATEN volgens Albert Nip (deel 1)”aan te schaffen. De verkoop van dit fraaie boekje verliep zo goed dat de eerste oplage uitverkocht was. Nieuwe boeken zijn beschikbaar. Overwogen wordt een vervolg op deze lezing over een ander deel van Elst met wederom een bijbehorend boekje.

De avond werd rondom 22.15 afgesloten met een bedankje richting Frits en Rudi en natuurlijk werd ook het aanwezige publiek bedankt voor hun aanwezigheid. Veel bezoekers bleven nog een poosje gezellig napraten in het café over deze bijzonder geslaagde avond onder het genot van een drankje.

Het boekje Elster straten volgens Albert Nip Deel 1 Aam is te bestellen voor €10,- door een mail te sturen naar info@marithaime.nl

De werkgroep Collectie Nip bestaat uit Teus Peek, Frits Hoogveld, Netty van Kleef, Rudi Liebrand en Huib de Vries.

Elster straten volgens Albert Nip - De Aam