Verslag lezing over Berlijn

Op donderdagavond 25 mei 2023 werd er in Het Wapen van Elst een bijzonder geslaagde lezing gepresenteerd over Berlijn. Deze lezing werd verzorgd door een duo uit Elst en wel door dhr. Frank Thomaschewsky (geboren en getogen in West-Berlijn) en door Berlijnkenner en tevens actief lid van Marithaime dhr. Feike Vlas. De avond was goed bezocht met zo’n 80 aanwezigen, waarvan zeker 20 personen geen lid waren van Marithaime.

De lezing ging over het Berlijn van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode erna, dus zowel over Oost-Berlijn en West-Berlijn als de tijd daarop volgend, betreffende de val van de Muur met een grootscheepse wederopbouw.
De heren vertelden gedreven en enthousiast over hun ervaringen, kennis, herinneringen en indrukken. Alles werd goed en duidelijk gepresenteerd en beargumenteerd en ook lieten ze een groot aantal foto’s zien, wat voor de vele aanwezigen vaak een punt van herkenning was. Zo van “o ja, daar ben ik ook geweest” of “van dat wis ik eigenlijk niet”. Bovendien wist Frank met interessante anekdotes en verhalen de aanwezigen menigmaal aan het lachen te krijgen. We kunnen wel spreken van een boeiende presentatie.

Als je al een keer in de gelegenheid bent geweest om Berlijn te bezoeken of nogmaals de intentie hebt om naar Berlijn te gaan, dan heb je in ieder geval informatie genoeg om de diverse locaties te bezoeken, die in de presentatie zijn benaderd of dan wel werden besproken.

De avond eindigde rond 22.15u. De voorzitter van de avond en tevens coördinator sectie lezingen en excursies van Marithaime bedankte de beide heren voor het verzorgen van deze zeer zeker geslaagde avond. Beiden werd als dank een fles goede wijn aangeboden. Na afloop werd nog door menig bezoeker de avond afgesloten onder het genot van een versnapering voor in het café.

Marius Jansen