Vrouwen van toen voor Vrouwen van nu

Voor een volle zaal met wel 75 toehoorders hield op 13 september Marithaime-lid Dorien Rikken een presentatie over belangrijke vrouwen van Elst. De avond was in Onder de Toren georganiseerd door de vereniging Vrouwen van Nu. Dorien begon met een vraag wie er in Brienenshof woont en in welke straat. De straten daar zijn immers getooid met namen van vrouwen die in het verleden een belangrijke rol gespeeld hebben in Nederland, maar vanavond ging het over Elst.

Op rustige toon en goed verstaanbaar vertelde Dorien de aanwezigen vele verhalen over Elster vrouwen en toonde hun portretten of afbeeldingen van hun woonhuizen/kastelen.
Cora Baltussen is misschien nog wel de meest bekende naam, omdat er een weg tussen Schuytgraaf en de A50 naar haar genoemd is. Zij zette zich aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in voor de verzorging van gewonden bij de Poolse troepen en vervulde na de oorlog vele functies bij het Rode Kruis. En wie kent nog Josina Caroline van Lynden, de eerste vrouwelijke filosofe van Nederland? Ze kwam uit Elst. Wie weet dat Het Klooster in Eimeren een tehuis was voor ongehuwde adellijke dames? De Park is nu een veel bezocht ontspanningsgebied maar in de zeventiende eeuw bestuurde Geertuid van Deelen het daar toen aanwezige kasteel De Parck. We hoorden over Albertine Neukichen van kasteel De Mussenberg die uiteindelijke terecht kwam aan het Franse hof. Niet alleen de rijke adel kwam die avond voorbij, ook Hanna Wijnands die in een hutje in Aam woonde. En we hoorden over Marieliesel die na de Eerste Wereldoorlog de ellende in Hongarije ontvluchtte en tijdelijk werd opgenomen in het gezin van burgemeester Van der Feltz. Nog vele andere vrouwen passeerden die avond de revue.

Deze interessante lezing, die Dorien samen met Frits Hoogveld samenstelde, zal in het voorjaar voor leden van Marithaime herhaald worden.

Rudi Liebrand