Nol Vink de Melkman
Dit artikel is genomen uit de Betuwe van 12 december 1969.
Op 24 februari 1926 werd in het gezin H.C. Vink zoon Nol geboren. Het gezin woonde aan de Valburgseweg, dhr. Hendrik C. Vink was melkboer. Toen Nol amper zes jaar was en op de lagere school zat bleef er voor hem weinig vrije tijd na de school over. “Als ik thuis kwam uit school stond de transportfiets voor het bezorgen van melk al klaar”, aldus Nol.
Toen Nol Vink dertien jaar was kwam hij van de lagere school en zat toen dagelijks op de zware transportfiets – en dat voor een jochie van amper 13 jaar.
Na de vele avonturen op de fiets, brak na de oorlog de tijd aan van paard en wagen, de zgn. “hittekar”. In die dagen was het assortiment veel kleiner dan heden ten dage. Vroeger was het alleen melk, karnemelk en gortepap. Nu zijn daar bijgekomen o.a. slagroom, vla, yoghurt, limonade, bier, etc.
Nadat wijlen zijn vader stopte met het bezorgen van melk en aanverwante artikelen, moest Nol alleen verder. Zijn zuster Tonnie Vink en ook Chris Huiskens sprongen gelukkig vaak bij, terwijl af en toe zijn kinderen bijsprongen, als ze er zin in hadden en tegen ”betaling”, want de jeugd van vandaag de dag doet niets meer voor niets…
Via de Valburgseweg heeft Nol met zijn zaak gezeten in het pand Camizwinkel (Dorpsstraat) en de laatste acht jaar in de Van Hallstraat 2.
Wij spraken Nol toen hij die dag voor het eerst bij zijn nieuwe baas, de Nuts chocoladefabriek had gewerkt, doordat hij met zijn 37-jarige loopbaan was gestopt. Het stoppen viel niet mee, ook niet voor de 300 dagelijkse klanten. Hij had er geen zin meer in en geen van de kinderen voelden er iets voor. Alles is goed verkocht aan zijn opvolger de heer Henk Bohmer uit Arnhem.
Over de 43 jaar als melkboer/melkman kon hij veel vertellen. Hij is zo’n 10.000 keer bij iedere klant aan de deur geweest. Een zaak waar hij veel mee te maken kreeg was het weer en de toestand van de wegen. Met name de slechte Zuiling en Visstee. Die hebben hem veel lekke banden gekost. Hij was er trots op dat zelfs op de Zuiling nog nooit een melkfles was gebroken. Niettemin kwam hij daar graag en had daar graag een woning gekocht.
In zijn vrije tijd gaat Nol zondags naar voetballen kijken, maar hobby nr. 1 was de muziek. Nol was instructeur van de drumband van PWA en organiseerde veel concoursen op het Europaplein, ook internationale concoursen, zoals op het moment van het gesprek met Nol. PWA weer druk bezig was met de organisatie van het concours in juni 1970.
Henk Knol