“Roosje”, een blijvende herinnering
In deze week van herdenkingen heeft ieder zo zijn eigen gevoelens om te denken aan individuele personen of aan complete families, die omkwamen in de vernietigingskampen tijden de Holocaust. Onderstaand stuk is geschreven door Wim van de Kamp in 2021. De schoolfoto is uit 1935, toen Roosje 12 jaar was. Het beeld waarover gesproken wordt staat bij de Roskam, Rijksweg-Zuid 58. De voorgestelde herdenkingstegel is er niet gekomen. Wel zijn op 28 april 2022 struikelstenen geplaatst op de hoek van de Rijksweg-Noord – Griegstraat.
De familie Manassen uit Elst was zo’n familie die zich moest melden voor transport naar Kamp Westerbork. Roosje Manassen was de dochter van Eugenius (Genis) Manassen en Rachel Gosschalk. Haar vader was koopman en haar oom Salomon (Sam) Manassen had een slagerij in Elst. Roosje werd geboren op 24-03-1922 en werd leerling-verpleegster in de Joods Psychiatrische Inrichting “Het Apeldoornse Bosch”. Toen het transport naar Westerbork definitief en onomkeerbaar werd, heeft de familie Manassen een stenen tuinbeeldje aan mijn ouders in bewaring gegeven. Het beeldje stelt een jong meisje voor en door mijn ouders al snel “Roosje” genoemd. Het werd in de tuin van “De Roskam” geplaatst. Toen mijn moeder, vele jaren later, “De Roskam” aan mijn jongste zus Sieny en zwager Anton verkocht, nam zij “Roosje” mee om haar in de tuin van haar nieuwe huis aan de Bachstraat te zetten. Helaas is daar het tuinbeeldje uit haar tuin gestolen, maar gelukkig ook weer terug gevonden en herplaatst.
Enige jaren na het overlijden van mijn moeder vonden wij het wel passend en mooi als “Roosje” weer naar de tuin van de “Roskam” zou verhuizen. Sindsdien staat ze weer op heer oude vertrouwde plekje tussen de bloemen. Uiteraard heeft de tand des tijds in al die jaren ook zijn werk gedaan en werd het noodzakelijk om een algehele restauratie, door een professioneel bedrijf, te laten uitvoeren.
Enkele weken geleden werd “Roosje” weer in de tuin geplaatst. Zij zal ons voor altijd de verschrikkingen die de familie Manassen met hun gezinnen en vele anderen hebben moeten doorstaan, mede helpen blijven herinneren.
Laten we hopen dat er voor de Familie Manassen t.z.t. een herdenkings-tegeltje zal worden gelegd. Bijvoorbeeld op de locatie waar ooit hun slagerij was gevestigd, voor het pand van de huidige apotheek “de Batouwe” in het centrum van Elst.
Met dank aan de Familie Onink, die het mogelijk maakte om de restauratie uit te laten voeren.
Ook dank aan Richelle Onink voor het maken van de foto van “Roosje” in de tuin van haar ouders.
En “last but not least” dank aan Hans en Fie Maters voor het beschikbaar stellen van de schoolfoto. Het mag zeer bijzonder genoemd worden dat deze twee mensen, ondanks hun zeer hoge leeftijd
Nog geïnteresseerd zijn en actief blijven in de geschiedenis van hun vroegere woonplaats Elst. Hans was n.l. in het verleden directeur van het prachtige, helaas gesloopte, Postkantoor in de Dorpsstraat van Elst.
Elst, 4 mei 2021