De Molen De Hoop

Op de hoek van de Valburgseweg / Hollanderbroeksestraat stond ooit een molen, De Hoop, ook wel de Stenen Molen (in tegenstelling tot de Planken Molen die aan de Grote Molenstraat stond), ontworpen door de Arnhemse molenbouwer Looman. In Elst in oude ansichten deel 3 beschrijft dr. Jan Brouwer deze molen.

Robert Mulder bouwde De Hoop als windmolen voor het malen van koren en het persen van olie uit lijn- en raapzaad in 1854 voor zijn schoonzoon Teunis Ockerse, die er later een door een stoommachine aangedreven oliemolen bij bouwde. In 1895 kocht H.H. van de Kamp de molen en weer later diens schoonzoon Jaap van de Pol (1881-1961). De stoommachine werd in de jaren dertig door een dieselmotor vervangen.
Door oorlogsgeweld brandde de molen in de nacht van 23/24 september 1944 uit en werd na de oorlog afgebroken. Ook het woonhuis werd in die jaren vernield. Van de Pol plaatste een elektrische molen en startte een bedrijf in graan, meel en veevoer. Deze Jaap werd in 1947 opgevolgd door zijn twee zonen Jan en Jaap: de gebroeders van de Pol. Jan overleed in de jaren 70, Jaap is met het bedrijf gestopt in 1987; een deel van het bedrijfsgebouw is toen afgebroken, een deel herbouwd.
Sinds 1987 is er de dierenspeciaalzaak Het Molentje van Henrika Quik gevestigd, de vader van Henrika was een collega-molenaar uit Hatert. De oude molen stond ongeveer op de plek waar nu de parkeerplaats is.

Onlangs ontving Marithaime van Theo van Kesteren foto’s en een bouwtekening van de molen De Hoop, die we op deze manier graag onder uw aandacht brengen.

Rudi Liebrand